Uživo

OPET SE ČUJU SIRENE U KIJEVU! Stiže ORUŽJE za Ukrajinu  - evo ko je naoružava!

Nedelja je bila još jedan izuzetno težak i napet dan. Sukobi u Ukrajini traju, a retorika se pojačava. Vladimir Putin preti nuklearnim napadom, Evropska unija najavljuje 450 miliona evra vojne pomoći i borbene avione za Kijev.

Nedelja je donela nastavak obračuna u Ukrajini, dramatičnu objavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je podigao borbenu gotovost nuklearnih snaga, a potom i najavu pregovora dve strane na granici Ukrajine i Belorusije.

U toku večeri, dok su ruske snage navodno u kilometarskoj tenkovskoj koloni išle ka Kijevu, Evropska unija je potvrdila da će uložiti 450 miliona evra u vojnu pomoć Ukrajini, a Đosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, poručio je da će EU obezbediti ukrajinskoj strani borbene avione.

Takođe, u toku dana je povećan spisak imena zemalja koje su zabranile ruskim letelicama da preleću preko svog neba, pa je i Hrvatska na spisku država koje su uvele tu zabranu.

U večernjim satima, dok su sirene ponovo odjekivale Kijevom, ponovo se oglasio ratni gradonačelnik Vitalij Kličko, koji je objasnio da je agencija Asošijeted pres pogrešno prenela njegove reči da je glavni grad Ukrajine "opkoljen". "Ne verujte lažima!", hitno su poručili saradnici u njegovo ime dok se bližila ponoć.

Klikom na "Razvoj događaja" pročitajte kako je protekao još jedan dan rata u Ukrajini.

23:33

Savet bezbednosti UN odlučio da sazove hitnu sednicu Generalne skupštine

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio je da sazove hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, što je prvi put u poslednjih 40 godina da je Savet uputio takav zahtev.

"Ovo nije običan trenutak. Moramo da preduzmemo vanredne akcije kako bismo odgovorili na ovu pretnju našem međunarodnom sistemu i da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini i njenom narodu“, rekla je Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u UN, prenosi Njujork tajms.

23:08

Stotine ruskih tenkova ide ka Kijevu?

Satelitski snimci koje je u nedelju objavila američka privatna kompanija Maksar Teknolodžiz pokazuju veliko grupisanje i pokrete ruskih kopnenih snaga sa tenkovskim jedinicama prema glavnom gradu Ukrajine Kijevu. Prema viđenom, udaljeni su 65 kilometara od glavnog grada, preneo je Rojters.

Snimci američke kompanije pokazuju kolonu više stotina borbenih vozila koja se proteže na preko pet kilometara, navodi Rojters. Ta agencija dodaje da nije mogla da potvrdi autentičnost snimaka kompanije Maksar Teknolodžiz Inc.

23:02

Kličko demantovao da su Ruske snage potpuno opkolile Kijev

Gradonačelnik Kijeva rekao Asošiejted presu da je njegov grad opkoljen ruskim snagama, međutim Kličko se ubrzo oglasio i rekao da su izveštaji da je prestonica opkoljena ruskim snagama lažni i demantovao sve pomenuto.

"Uveče su ruske onlajn publikacije širile informacije o meni da je Kijev navodno opkoljen i da je evakuacija ljudi nemoguća. Ne verujte lažima! Verujte informacijama samo iz zvaničnih izvora. Zajedno ćemo stajati. Ukrajina će pobediti!", napisao je Vitalij Kličko na Telegramu.

22:01

Evropska unija šalje borbene avione Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da pošalju 450 miliona evra (500 miliona dolara) vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije, rekao je Đozep Borelj, šef spoljne politike EU.

Paket vojne pomoći EU može uključivati isporuku borbenih aviona za ukrajinsko vazduhoplovstvo rekao je Borel. Borel je rekao da je EU već razgovarala sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o vrsti mlaznjaka koji su ukrajinskoj vojsci potrebni i da postoje zemlje članice koje su u stanju da ih isporuče.

21:32

SAD naredila svojim građanima da hitno napuste Rusiju

Američki Stejt department savetuje američkim građanima da odmah razmotre napuštanje Rusije.

"Sve veći broj avio-kompanija otkazuje letove u i iz Rusije, a brojne zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avio-kompanije. Američki građani bi trebalo da razmotre da odmah napuste Rusiju putem komercijalnih opcija koje su još uvek dostupne“, saopštilo je ministarstvo u nedelju.

21:20

EU pristala da primi ukrajinske izbeglice na 3 godine

EU se jednoglasno složila da primaju ukrajinske izbeglice na period od tri godine, a da se od njih ne traži da prvo podnesu zahtev za azil, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova.

20:42

Albanija se pridružila restriktivnim merama protiv Rusije

Albanija će večeras zatvoriti svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, osim za humanitarne i hitne letove, u skladu sa preporukama Evropske unije, saopštila je danas albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka.

Džačka je to rekla u obraćanju putem video snimka, prenosi Rojtes.

20:11

Crna Gora se pridružila restriktivnim merama protiv Rusije

Crna Gora pridružila se svim restriktivnim merama Evropskog saveta protiv Rusije, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da Crna Gora osuđuje odluku Rusije da, kako navodi, "naruši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine priznavanjem samoproglašenih republika Donjecka i Luganjska i nezakonitim aktom agresije na Ukrajinu".

19:09

I Švedska naoružava Ukrajinu

Evropska unija će zajedno obezbediti naoružanje za Ukrajince, a Švedska je nedugo potom objavila kako će da joj pomogne.

Premijerka te zemlje Magdalena Anderson najavila je da će poslati u Ukrajinu 135.000 konzervi hrane, 5.000 šlemova, 5.000 pancira i 5.000 komada protivtenkovskog oružja.

Magdalena Anderson
Izvor: Youtube Printscreen/FRANCE 24 English

18:45

U nedelju uveče ponovo se čuju sirene u Kijevu

Građani su opet dobili znak da moraju da idu u zaklon!

18:23

"RUSI UNIŠTILI NAJVEĆI AVION NA SVETU"

Oglasio se ukrajinski ministar - objavio da su Rusi uništili čuvenu letelicu.

Izvor: Profimeda

17:53

Zelenski se oglasio o sastanku!

"Biću iskren, kao i uvek. Zaista ne verujem u ishod ovog sastanka, ali hajde da probamo", rekao je predsednik Ukrajine o pregovorima sa Rusijom, koji će biti na granici Ukrajine i Belorusije.

Prema poslednjim informacijama, oni će se sastati u ponedeljak, a Zelenski je rekao da je spreman da da šansu pregovorima, iako je skeptičan oko njihovog uspeha.

Izvor: Twitter/Printscreen/@SkyNews

17:47

NAJNOVIJA ODLUKA EVROPSKE UNIJE!

Sve članice će zabraniti ruskim avionima prelazak, a uz to je uvela i zabranu ruskim nacionalnim medijskim kućama, RT i Sputnjik!

Te drastične mere izrekla je Ursula fon der Lajen, nemačka političarka i predsednica Evropske komisije.

Izvor: Twitter/Printscreen/@vonderleyen

17:40

I Severna Makedonija uvela zabranu Rusiji

Avioni ruskih avio-kompanija neće moći da lete preko teritorije Severne Makedonije. "Odlučni smo u podršci Ukrajini i pozivamo Rusiju da odmah prekine vojne akcije", saopštio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

17:16

I Hrvatska je uvela sankcije Rusiji

Ruski avioni neće moći da lete ni preko njene teritorije, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković

Izvor: Printscreen/HRT

16:54

Koliko je snažna ukrajinska, a koliko ruska vojska!

Brojke pokazuju neuporedivu premoć Rusije u ovom odnosu.

16:40

Zastrašujuća snaga ruskih nuklearnih bombi

Mogu da pogode bilo koju tačku na svetu i lete kao meteoriti!

Izvor: YouTube/Screenshot/CNN/Profimedia

16:16

Uvrede američkog novinara

Na mrežama je posebno digao tenziju američki novinar medijske kuće CBS, kada se uključio iz Kijeva gde se trenutno nalazi i u uživo prenosu izneo skandalozne rasističke uvrede.

"Ovo nije mesto, uz dužno poštovanje, kao Irak i Avganistan gde konflikti divljaju decenijama. Ovo je relativno civilizovan i relativno evropski grad, gde ne očekujete da će to da se dogodi", rekao je on.

16:02

Počeli pregovori između Ukrajine i Rusije!

15:54

Šef NATO-a: Putinova nuklearna retorika je "opasna" i neodgovorna

U prvoj reakciji, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog odluke šefa Kremlja Vladimira Putina da oružje za odvraćanje nuklearne sile stavi u specijalnu pripravnost.

"To pokazuje koliko je situacija ozbiljna i zašto zaista moramo da budemo zajedno (...)", rekao je on u intervjuu za Bi-Bi-Si u nedelju.

15:30

Ukrajina zvanično ide na pregovore

Na zvaničnom nalogu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog objavljeno je da nakon razgovora sa Lukašenkom, Ukrajina ide na pregovore sa Rusijom

"Dogovorili smo se da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskim bez prethodnih uslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u oblasti reke Pripjat. Aleksandar Lukašenko je preuzeo odgovornost za to da će u vreme odlaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije svi avioni, helikopteri i rakete smešteni na beloruskoj teritoriji ostati na zemlji."

15:00

Milioni od Amerikanaca

Sjedinjene Države saopštile su u nedelju da šalju skoro 54 miliona dolara nove humanitarne pomoći Ukrajini dok se bori sa ruskom invazijom.

14:59

Putin šaljne moćno naoružanje u Ukrajinu!

Budući da ruska vojska nailazi na značajni otpor ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca u gradovima, ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da na bojno polje pošalje jurišni sistem TOS-1A opremljen termobaričnim raketama koje uništavaju protivničke bunkere i laka oklopna vozila.

Sve o ovoj "ratnoj zveri" pročitajte OVDE.

Izvor: YouTube/Printscreen/Armies Power

14:58

Plač Nemice viralan na mrežama

Na Tviteru je veliku pažnju privukao video ukrajinsko-nemačkog prevodioca koja se rasplakala u programu dok je prevodila govor ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u nedelju.

14:37

Oštro obraćanje Putina!

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojnoj komandi da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti nakon "agresivnih izjava" zemalja NATO-a, prenosi Rojters.

"Zapadne zemlje ne samo da preduzimaju neprijateljske ekonomske akcije protiv naše zemlje, već i lideri glavnih zemalja NATO-a daju agresivne izjave o našoj zemlji. Zato naređujem da se ruske snage za odvraćanje nuklearnog oružja prebace na poseban režim dužnosti", izjavio je Putin.

14:08

Ukrajinci odbranili Harkov

Ukrajinske snage su odbile pokušaj Rusije da zauzmu Harkov, izjavio je u nedelju guverner grada. Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je da ukrajinski vojnici sada "čiste" istočni grad. On tvrdi da su se ruski vojnici predavali u grupama od pet do deset i bacali svoju opremu nasred puta nakon žestokih borbi i uličnih borbi.

"Kontrola nad Harkovom je potpuno naša!", Sinjehubov je objavio na Fejsbuku. "Dešava se potpuno čišćenje grada od neprijatelja. Ruski neprijatelj je apsolutno demoralisan."

Ranije je guverner rekao da su ruska laka vojna vozila provalila "u grad", uključujući centralne oblasti. U severno predgrađe stigli su u 8 ujutro, rekao je on. Pozvao je sve civile da ostanu unutra. "Građani Harkova, ne napuštajte sklonište, ne koristite prevoz", rekao je on.

13:52

Zelenski pristao na pregovore?

Ukrajinska delegacija odlazi u Gomelj u Belorusiji na pregovore sa ruskom stranom, "Interfaks" citira "Belpresscenter".

To dolazi nakon izveštaja da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko razgovarao sa ukrajinskim kolegom u poslednjih sat vremena i ubeđivao ga da pristane na pregovore.

Prema navodima RIA novosti ruska delegacija krenula je iz Minska u Gomelj.

13:33

Istorijske odluke Nemačke!

U istorijskom saopštenju parlamentu, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će odmah biti formiran fond od 100 milijardi evra kako bi se ojačala snaga njenih oružanih snaga, kao i da je najavio kontinuirano povećanje potrošnje za odbranu u narednim godinama.

Šolc je priznao da je hitnost ukrajinske krize naterala odluku da se investira u nemačku vojsku, rekavši na hitnoj sednici Bundestaga: "Jasno je da moramo znatno više da ulažemo u bezbednost naše zemlje, kako bismo zaštitili našu slobodu i demokratija."

On je nazvao "istorijskom odgovornošću Nemačke" da obezbedi da ruski predsednik Vladimir Putin "ne može da vrati vreme”.

U subotu je vlada Nemačke sve iznenadila kada je objavila da će poslati oružje i druge zalihe u Ukrajinu, uključujući 1.000 komada protivtenkovskog oružja, 500 raketa zemlja-vazduh Stinger i hiljade galona benzina.

Ova odluka označava istorijski prekid sa posleratnim obećanjem Nemačke da neće izvoziti oružje u zone sukoba.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News

13:09

Optužbe protiv Ukrajine za rasizam

Na mrežema su osvanuli mnogobrojni snimci gde se tvrdi da Ukrajinci blokiraju Afrikance koji su se nalazili u njihovoj zemlji i ne dozvoljavaju im da se ukrcaju na vozove koji bi ih odveli na sigurno u Poljsku.

12:55

I Japan udario na Rusiju

Japan se pridružio zapadnim zemljama da blokiraju mnoge ruske banke iz platnog sistema Svift, rekao je u nedelju premijer Fumio Kišida. Kišida je dodao da će Japan uvesti sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i pružiti 100 miliona dolara hitne humanitarne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Kišida je osudio napad Rusije na Ukrajinu, rekavši da on podriva temelje međunarodnog poretka. Ljudi su u subotu demonstrirali u glavnom gradu Japana Tokiju i širom sveta u znak protesta protiv Putinove invazije.

12:53

Oglasio se i papa

Papa je rekao da mu je "srce slomljeno" zbog invazije na Ukrajinu na nedeljnom obraćanju u Vatikanu.

"Bog je sa mirotvorcima, a ne sa onima koji koriste nasilje", rekao je papa, navodi izveštač Rojtersa iz Vatikana.

Rečima koje su, čini se, direktno ciljale na ruskog predsednika Vladimira Putina, papa Franja je osudio ljude koji "veruju u đavolsku i perverznu logiku oružja".

12:43

Lukašenko: Ne postoji bunker u kojem će se Zelenski sakriti

Beloruski lider, Aleksandar Lukašenko, danas je pozvao Kijev da sedne za pregovarački sto sa Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost. Takođe, on je istakao da se nijedan beloruski vojnik ne nalazi u Ukrajini.

"Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa. Verujte mi, znam o čemu govorim. Ako se ovako nastavi, biće mnogo gore. I ni u jednom bunkeru, ni u američkom, ni u bilo kom drugom, on (Zelenski) se neće sakriti. Zato rat mora biti prekinut danas. Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan-dva biće rat, a za tri dana – pokolj", istakao je Lukašenko.

Pročitajte sve šta je rekao Lukašenko OVDE - pomenuo i nuklearno oružje!

Izvor: Youtube/euronews (in English)/printscreen

12:16

Broj izbeglica raste

Agencija UN za izbeglice saopštila je da je broj izbeglica koje beže iz Ukrajine dostigao 368.000, prenosi Rojters, nakon upozorenja da bi ovaj broj mogao da poraste na čak četiri miliona ljudi.

Ljudi su izbegli u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Slovačku i Rumuniju.

12:06

Ukrajina tuži Rusiju u Hagu

Ukrajina je podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, sudu koji rešava sporove između država u vezi sa međunarodnim pravom.

"Ukrajina je podnela zahtev protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde", napisao je on na Tviteru i dodao:

"Rusija se mora smatrati odgovornom za manipulisanje pojmom genocida da bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da sada prekine vojnu aktivnost i očekujemo da suđenja počnu sledeće nedelje."

Ova odluka je posledica Putinovih tvrdnji da akcije Rusije - bombardovanjem obdaništa, stambenih naselja i zona nevojne infrastrukture - nose obeležja "genocida".

12:00

Nova runda sankcija za najbogatije Ruse

Lideri najmoćnijih država Zapada usaglasili su se da ograniče program ''Zlatni pasoš'', koji Rusima omogućava da dobiju evropsko državljanstvo a da se prethodno obavežu da u tu zemlju ulažu novac i investiraju u razvoj.

"Obavezujemo se da ćemo delovati protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade. Konkretno, obavezujemo se na preduzimanje mera za ograničavanje prodaje državljanstva, takozvanih zlatnih pasoša, koje omogućavaju bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima", rekli su lideri Evropske unije, Britanije, SAD i Kanade u zajedničkoj izjavi u kojoj najavljuju novu rundu sankcija Rusiji.

11:59

Putin smenjen!

Vladimir Putin od danas više nije počasni predsednik Svetske džudo federacije (IJF).

Zbog odluke Rusije da napadne Ukrajinu i ratnog stanja u toj zemlji iz ove organizacije su se oglasili i saopštili da predsednik Rusije više neće biti na toj funkciji.

"Zbog svega što se dešava u Ukrajini IJF je doneo odluku da suspenduje status gospodina Putina kao počasnog predsednika i našeg ambasadora", navodi se u saopštenju.

11:19

Rusi sa svih strana kreću na Kijev?

Dobisnik BBC-a javio se iz Kijeva s informacijom da su Rusi dobili naređenje da sa svih strana krenu na Kijev!

11:15

Ruski avioni neće imati gde da polete?

Ruske avio-kompanije suočavaju se sa skoro potpunom blokadom vazdušnog prostora na zapadu zemlje nakon što je zvaničnik EU rekao da će većina evropskih zemalja uvesti zabranu letova, a sskoro se očekuje zvanična odluka o toj meri.

Finska, koja se graniči sa Rusijom, Danskom i Austrijom saopštila je u nedelju da će primeniti zabrane, dok su Estonija, Letonija, Slovenija, Litvanija i Rumunija saopštile u subotu da zabranjuju neke letove iz Rusije. Pridružili su se Bugarskoj, Poljskoj i Češkoj u primeni ograničenja - a Rusija je zabranila letove kao odmazdu.

Sa ograničenjima vazdušnog prostora iznad Ukrajine, ruski letovi sada imaju nekoliko opcija ruta za putovanja u pravcu zapada.

U međuvremenu, avioni u ruskom vlasništvu, uključujući privatne avione, više ne mogu da uđu u vazdušni prostor Velike Britanije i Irske.

11:10

Rusi zapretili - "imate do 15 časova da odlučite"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u nedelju da je ukrajinska strana izabrala Gomelj, grad u Belorusiji, kao mesto za razgovore sa Rusijom umesto Minska.

"Grad Gomelj je predložila sama ukrajinska strana kao mesto za razgovore. Kao što smo rekli, ruska delegacija je spremna za te razgovore. Upozorili smo ukrajinsku stranu da ovog puta akcije koje obuhvata vojna operacija neće biti obustavljene – kao što je to učinjeno juče", rekao je Peskov.

Predstavnici Rusije će sačekati odgovor Ukrajine na sastanak u Gomelju do 15 časova, rekao je novinarima šef delegacije, pomoćnik predsednika Vladimir Medinski.

"Smireno predlažemo sledeće: sada je podne. Do 15:00 nastavljamo da budemo ovde i čekamo odgovor ukrajinske strane kao potvrdu sopstvene odluke da odu na pregovore u Gomelj. Čim dobijemo ovu potvrdu, odmah ćemo krenuti tamo i sastati se sa kolegama u pregovorima. Mi smo za mir. U slučaju odbijanja pregovora sva odgovornost za krvoproliće biće na ukrajinskoj strani. Ali mi smo tu do 15 časova i čekamo odgovor od ukrajinske strane", rekao je on.

10:44

Rumunija šalje pomoć!

Rumunija će Ukrajini poslati namirnice i opremu u vrednosti od oko tri miliona evra i ponudila je zbrinjavanje ranjenika u vojnim i civilnim bolnicama, izjavio je u nedelju portparol vlade Dan Karbunaru.

Oprema uključuje: gorivo, municiju, pancire, šlemove, vojnu opremu, hranu i vodu.

10:39

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Velike Britanije

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je obaveštajne podatke o sukobu, rekavši da ruske snage nakon snažnog otpora zaobilaze Černigov, kako bi se fokusirali dalje na opkoljavanje Kijeva.

"Ukrajinske snage su drugu noć zaredom angažovale ostatke ruskih neregularnih snaga unutar Kijeva, a borbe su bile slabijeg intenziteta nego prethodne večeri“, navodi se u saopštenju i dodaje:

"Nakon što su naišle na snažan otpor u Černigovu, ruske snage zaobilaze to područje kako bi dale prioritet opkoljavanju i izolaciji Kijeva. Intenzivne razmene raketne artiljerije tokom noći praćene su teškim borbama između ruskih i ukrajinskih snaga u Harkovu. Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ukrajinu sa više strana, ali nastavljaju da nailaze na jak otpor ukrajinskih oružanih snaga."

10:22

Javio se ambasador Srbije iz Kijeva

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović javio se u uživo obraćanju iz ambasade gde se nalazi sa još troje ljudi i nije u mogućnosti ni da izađe zbog policijskog časa koji je trenutno na snazi u Kijevu.

"Mi iz ambasade čujemo detonacije i dolazi do potresa. Već smo se na neki način navikli, očekujemo dalji razvoj situacije. Policijski čas je u toku, nemam nikakvog kretanja, vrlo je rizično i opasno izlaziti na ulicu", istakao je on, pa se dotakao srpskih državljanja koji se i dalje nalaze u Ukrajini:

"Ima par naših građana koji su u kontaktu sa nama, muškaraca, imamo jedan par u hotelu, mi smo sa njima u kontaktuk, smirujemo ih i dajemo informacije. Sve činimo da ako dođe do mogućnosti da idu na železničku stanicu, da im obezbedimo karte ili ako se pojavi neko ko ide putničkim vozilom, da ih povežemo sa njima", rekao je Jovanović i apelova da građani Srbije poštuju preporuke koje se objavljuju na zvaničnom sajtu ambasade.

Izvor: Printscreen/Prva TV

9:47

Gugl zabranio Russia Today!

Gugl je zabranio mobilnu aplikaciju ruskog državnog medija "Russia Today" iz svoje prodavnice aplikacija, saopštila je ova ruska međunarodna televizijska mreža. Odluka je doneta na zahtev ukrajinske vlade, prenosi Rojters.

To dolazi nakon što je Gugl u subotu rekao da pauzira monetizaciju ruskih medija koje finansira država i zabranjuje medijskim kućama da prikazuju oglase na svojim uslugama.

Pored toga, ruski mediji neće moći da kupuju oglase preko Gugl alata ili postavljaju oglase na Guglove usluge kao što su pretraga i Gmail, rekao je portparol Majkl Aciman: "Aktivno pratimo nova dešavanja i preduzećemo dalje korake ako bude potrebno", rekao je Aciman.

9:43

Snimak ruskih jedinica

Ranije je vojni resor saopštio da su tokom proteklog dana Oružane snage Rusije u potpunosti blokirale gradove Herson i Berdjansk, preuzele kontrolu nad gradom Geničevskom i aerodromom Černobajevka u blizini Hersona.

Ruska vojska
Izvor: youtube/ Телеканал Звезда

9:17

Obratio se Putin!

Ruski predsednik Vladimir Putin kratko se obratio na televiziji jutros, što je njegova prva javna izjava od petka. Putin je nazvao invaziju Rusije na Ukrajinu "specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa" i pozdravio "herojstvo" ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini.

Izvor: Youtube/Daily Mail

9:08

Zelenski poziva ceo svet da brani Ukrajinu!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od stranih državljana širom sveta da se uključe u rat protiv Rusije. U saopštenju na predsedničkom sajtu stoji:

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se svim građanima sveta, prijateljima Ukrajine, miru i demokratiji. Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i sveta može doći i boriti se rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca."

9:04

Ukrajina neće da pregovara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je jutros da je delegacija Rusije stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima.

"U skladu sa postignutim dogovorom, ruska delegacija koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući predsedničku administraciju, stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima. Bićemo spremni da počnemo ove pregovore u Gomelju", rekao je Peskov novinarima, a prenosi agencija RIA Novosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odgovorio je na tvrdnje ruske delegacije ''da je spremna za razgovore'' sa Ukrajinom. Zelenski je u nacionalnom obraćanju u nedelju ujutro, odgovorio na saopštenje Peskova i rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim lokacijama koje ne pokazuju agresiju prema Ukrajini. Ukrajinski predsednik je dodao da su razgovori u Minsku mogli biti mogući da Rusija nije napala Ukrajinu sa beloruske teritorije.

Izvor: Facebook/Printscreen/Офіс Президента України

8:37

"Uspostavili smo kontrolu"

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov govorio je o napredovanju ruskih, ali i trupa DNR i LNR dalje u Ukrajinu tokom protekla 24 sata.

"U protekla 24 časa grupa trupa Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije izvele uspešne ofanzivne operacije i uspostavile kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko. Napredovanje duboko u odbranu od početka ofanzivne operacije iznosilo je 52 kilometra", precizirao je Konašenkov, a pročitajte i šta sve tvrdi da je ruska vojska uništila Ukrajincima.

Izvor: Youtube/Printscreen/Телеканал Звезда

8:20

Ukrajinci oborili raketu

Ukrajinska vojska saopštila je da je jutros oborila "krilatu raketu" ispaljenu na Kijev iz beloruskog aviona Tu-22.

"Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine pre nekoliko minuta oborilo je krilatu raketu lansiranu u glavnom gradu Ukrajine sa teritorije Republike Belorusije avionom TU-22, rekao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine", rekao je general Valerij Zalužnji u izjavi oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Zalužnji nije dao više detalja o tome kakva je vrsta oružja korišćena.

7:40

Zapad: Putin sada mora da pobedi

Zapadni zvaničnici izjavili su da Putin mora da pobedi, i da rat za njega više nije pitanje izbora. 

7:39

Najmoćnije Putinovo oružje zove se "OTAC"

Pročitajte šta je najmoćnije oružje ruske vojske, termobarična raketa "Otac" čija je razorna moć neverovatna. 

Ruska termobarična FOAB bomba
Izvor: youtube/CNN

7:37

Ukrajina tvrdi da je zarobila 200 ruskih vojnika

Ukrajinski general major Boris Kremenecki rekao je reporterima u Vašingtonu da je vojska zarobila oko 200 ruskih vojnika.

"Bili su loše opremljeni i mladi, neki imaju po 19 godina, nisu prošli nikakvu obuku. Tretirali smo ih u skladu sa Ženevskom konvencijom i međunarodnim pravom. Dozvolili smo im da se jave roditeljima i dali im hranu i vodu", kazao je on, ali njegove izjave još uvek nisu zvanično potvrđene.

7:37

Tramp: Glupi ste

Bivši američki predsednik Donald Tramp se oglasio i rekao da je trenutno problem to što je Vladimir Putin pametan, "a svi ostali su glupi". Pročitajte izjavu Donalda Trampa!

7:34

Ukrajina optužuje Rusiju za ratne zločine

Ukrajinski premijer Denis Šmihal optužio je Rusiju za ratne zločine, rekavši da su tokom trodnevnih sukoba gađani stambeni blokovi, ali i obdaništa. Rusija ostaje pri stavu da civilni objekti nisu mete.

7:29

Pada Harkov?

Četvrti je dan sukoba u Ukrajini, sa obe strane ima žrtava a oko Kijeva odjekuju eksplozije. Oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost ali napad iz vazduha se nije dogodio, prenosi "Bi-Bi-Si".

Navodno je pogođeno skladište nafte u Vasilkivu, južno od Kijeva, koje trenutno gori. Vlasti su izdale upozorenje zbog toksičnih isparenja i apelovale na Ukrajince da zatvore prozore i ne izlaze napolje.

Nova Kakovka, grad na jugu zemlje, navodno je sada pod kontrolom Rusije a ruska bojna vozila ušla su i u Harkov, drugi najveći ukrajinski grad. Prema nepotvrđenim izveštajima, u Harkovu su granatirane stambene četvrti i jedna žena je poginula.

Ukratko

  • Kijev nije pao
  • Ukrajina optužuje Rusiju za ratne zločine
  • Ukrajina pristala da ode na pregovore sa Rusijom
  • Zelenski poziva sve građane sveta da dođu u Ukrajinu i bore se
  • Putin naredio vojnoj komandi da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti
učitaj još +