Svet

PREOKRET U PREGOVORIMA: LAVROV OTKRIO DETALJ KOJI SVE MENJA! Do sada taj uslov niko nije pominjao na sastancima

Autor Sara Gajić

Sergej Lavrov je otkrio detalje mogućeg nacrta sporazuma dve strane.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

U okviru mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su "teški" jedno od glavnih pitanja jeste ukidanje sankcija nametnutih Rusiji,  rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj u subotu. Kijev je u petak upozorio da su pregovori o okončanju ruske invazije, koja sada traje treći mesec, u opasnosti od neuspeha.

"Trenutno, ruska i ukrajinska delegacija svakodnevno putem video-konferencije razgovaraju o nacrtu mogućeg sporazuma", rekao je Lavrov u komentaru kineskoj zvaničnoj novinskoj agenciji Sinhua objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih navoda da su ruske trupe počinile zločine dok su se povlačile iz oblasti u blizini Kijeva. Moskva je demantovala te tvrdnje. Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" "demilitarizacije i denacifikacije" svog suseda. 

"Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkog stanja, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika", rekao je Lavrov, ne precizirajući. "Zalažemo se za nastavak pregovora, iako su teški", rekao je Lavrov.

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su sveobuhvatne sankcije Moskvi. Zamrznuli su oko polovine ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi, udarivši rusku privredu i doveli je na ivicu suverenog bankrota.

(MONDO)