Svet

ŠAMAR FINSKOJ, RUSIJA ISPUNILA OBEĆANJE! Počelo je u 7 ujutru, obe strane spremne za OBRAČUN

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusija je obustavila isporuku gasa Finskoj zbog najavljenog ulaska u NATO, a time je prekršen dugoročni ugovor, saopštile su vlasti.

Izvor: youtube/CNA

Rusija je obustavila isporuku gasa Finskoj u subotu u sedam časova po lokalnom vremenu, potvrdio je finski operater gasnog sistema.

"Snabdevanje Finske prirodnim gasom prema 'Gasumovom' ugovoru o snabdevanju je prekinuto. Uvoz gasa preko ulazne tačke Imatre je zaustavljen", navodi se u saopštenju. Imatra je ulazna tačka za ruski gas u Finsku.

"Gasum" će od 21. maja, tokom predstojeće letnje sezone, snabdevati prirodnim gasom svoje kupce iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor koji povezuje Finsku sa gasnom mrežom susedne Estonije.

"Gasprom eksport" je u petak obavestio finsku energetsku kompaniju "Gasum" da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prestati 21. maja ujutru zato što Finska nije pristala da plaća gas u rubljama, saopštilo je finsko Ministarstvo za rad i privredu.

Prema dugoročnom ugovoru, valuta plaćanja je evro. "Gasum" je odlučio da pokrene arbitražni postupak, jer smatra da ruska strana zahtevom za plaćanje gasa u rubljama krši ugovor, navelo je finsko ministarstvo a prenosi Rojters.

(MONDO)