Svet

EU IMA NOVI PLAN DA OSLABI PUTINA: Brisel naglo promenio politiku, rekli zašto neće uvoditi nove sankcije Moksvi

Autor Nikola Todorović

Evropska unija menja odluku o sankcijama Rusiji.

Izvor: Profimedia

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, istakla je da Evropa nastavlja da kupuje rusku naftu samo da bi uskratila predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu još veći profit, tvrdeći da tako sprečava Moskvu da ponudi tu naftu koju je kupila Evropska unija svetskom tržištu i "profitira od skoka cena".

"Da bismo spasli Evropu od Putina, moramo nastaviti da kupujemo rusku naftu. Jer ako ne uradimo, Putin će to prodati na drugom mestu i više profitirati od poskupljenja, pa bolje da kupimo rusku naftu, a ne da on profitira", navela je šefica Evropske komisije predstavila je u intervjuu za "Em-Es-En-Bi-Si".

Podsetimo, šesti paket sankcija protiv Rusije nije usvojen u EU, zbog protivljenja Mađarske na najavljeni embargo na uvoz nafte iz Rusije. Brisel i zemlje članice su u svakodnevnim kontaktima u cilju pronalaženja rešenja, a na stolu je i opcija uvođenja embarga na naftu koja se dovozi tankerima, dok bi mogli biti izuzeti kopneni naftovodi, na koje se Mađarska, ali i neke druge zemlje članice, najviše oslanja.

Iz Brisela navode da su u okviru priprema za predstojeći specijalni samit EU, koji će 30. i 31. maja biti održan u Briselu, intenzivirani i razgovori o postizanju kompromisnog rešenja za realizaciju šestog paketa sankcija, uključujući i embargo na naftu. Ambasadori zemalja članica sastaće se 29. maja, dan pred samit u Briselu, sa ciljem da dođu do usagalšenog teksta zaključaka koje bi lideri trebalo da podrže na sastanku u ponedeljak i utorak.

"Ne bi trebalo podizati lažne nade"

Deo zvaničnika EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, optimističan je u pogledu postizanja sporazuma oko šestog paketa sankcija čak i "pre samita", dok predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenjuje da ne bi trebalo ”podizati lažne nade”, odnosno da o ”sankcijama neće biti reči na samitu". Da o embargu na naftu neće razgovarati sa kolegama na samitu ldera EU poručio je i premijer Mađarske, Viktor Orban.

(MONDO)