Svet

NEMAČKA SMISLILA NAČIN DA PREVESLA RUSE - NEMA IZGOVORA ZA ZAVRTANJE SLAVINE! Isporučiće gasne turbine, ovo su detalji

Autor Sara Gajić

Nemačko ministarstvo privrede je saopštilo da će uskoro biti isporučene gasne turbine za baltički gasovod Severni tok 1.

Izvor: Profimedia/Youtube/Screenshot

Nemačka vlada je došla do rešenja za trenutnu gasnu krizu, oni će isporukom gasne turbine za baltički gasovod Severni tok 1 Rusiji iz ruku onemogućiti da imaju izgovor za stopiranje isporuke gasa. To je juče izjavila jedna portparolka nemačkog ministra privrede Roberta Habeka, prenosi agencija Dpa.

Ona je odbila da kaže detalje o lokaciji turbine, navodeći da ne može zbog bezbednosti, ali je podsetila da je kompanija Simens ranije saopštila da se radi na transportu i instalaciji turbine što je brže moguće. Ruski državni gasni gigant Gasprom je u junu znatno smanjio isporuku gasa Severnim tokom 1, navodeći da je to zbog turbine koja je u tom trenutku bila na remontu u Kanadi.

Od 11. jula gasovod je potpuno zatvoren zbog ranije planiranog desetodnevnog remonta. Portparolka je rekla da su, prema saznanjima ministarstva privrede, Rusija je turbinu koristila kao izgovor za zavrtanje slavine.

"U pitanju je zamenska turbina. Ipak, činimo sve da im oduzmemo taj izgovor. Prema našim podacima, radi se o zamenskoj turbini koja u pogon treba da bude puštena od septembra", rekla je.

Radovi na remontu planirani su do 21. jula, a Gasprom je pre nekoliko dana saopštio da pouzdan rad gasovoda Severni tok 1 i snabdevanje evropskih potrošača zavise od ugradnje turbine u kompresorsku stanicu. Najava Berlina da će Rusiji dostaviti turbinu uprkos sankcijama izazvala je oštru kritiku Ukrajine, ali nemački političari insistiraju da sankcije ne pokrivaju tranzit gasa.

(MONDO)