Svet

"OVO JE NEPRIHVATLJIVO I KUKAVIČKI!" EVROPSKA UNIJA OŠTRO OSUDILA NAPADE NA KIJEV: "Zato stiže nova vojna pomoć"

Autor Sara Gajić

Evropska komisija oglasila se nakon ruskih napada na Kijev, Zaporožje, Žitomir, Hmeljnicki, Dnjepar, Lavov, Ternopolj.

Izvor: Twitter/screenshot/mediazzzona

Evropska komisija osudila je "gnusne napade" na ukrajinske gradove u ponedeljak, u kojima su ubijeni civili i uništena infrastruktura. Nekoliko gradova je bez struje i vode nakon raketnih udara, za koje je Vladimir Putin rekao da su odmazde za ukrajinsku "terorističku akciju“ protiv ruske zemlje.

Piter Stano, portparol Evropske komisije, rekao je: "Ovo su varvarski i kukavički napadi". On je udare opisao kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i rekao da predstavljaju "dalju eskalaciju" rata u Ukrajini. Ovo je, rekao je gospodin Stano, neprihvatljivo.

Pozivajući se na pritužbu Moldavije da su tri krstareće rakete koje je ispalila Rusija narušile njen vazdušni prostor, on je rekao da je korišćenje vazdušnog prostora susednih zemalja za napad na Ukrajinu takođe neprihvatljivo.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je dodao: "Takvim postupcima nema mesta u 21. veku. Ja ih najoštrije osuđujem. Mi stojimo uz Ukrajinu. Dodatna vojna podrška EU je na putu", naglasio je on.

(MONDO)