Svet

ŠEF NATO POHVALIO NEMAČKU: SPASAVATE ŽIVOTE! "Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje - Neće uspeti"

Autor Sara Gajić

Šef NATO Jens Stoltenberg pohvalio je uticaj Nemačke u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Printscreen/Battle Order/DW News

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je podršku Nemačke odbrani Ukrajine od ruske invazije za nedeljno izdanje nemačkog dnevnika Velt, dva dana pre sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Alijanse u Bukureštu. "Snažna podrška Nemačke čini odlučujuću razliku“, rekao je Stoltenberg.

Nemačku su ranije više puta kritikovali visoki ukrajinski zvaničnici zbog spora u obezbeđivanju vojne opreme i zbog odbijanja da pošalje teško naoružanje. Stoltenberg je naveo da nemačka oprema spašava živote u Ukrajini. Ali on je takođe dodao da "svi moramo zadržati našu podršku Ukrajini i povećati je“.

Putin koristi zimu

Među naoružanjem koje je Nemačka isporučila Ukrajini je i savremeni protivvazdušni sistem Iris-T, namenjen za odbranu od ruskih napada raketama i bespilotnim letelicama. Sledeće godine Nemačka bi trebalo da pošalje još tri. Stoltenberg je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin na povlačenje svoje vojske reaguje sa "povećanom brutalnošću“. Kao primer za to naveo je ciljanje ukrajinske energetske infrastrukture u očekivanju zime.

"Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje, ali to neće uspeti“, dodao je šef NATO-a.

(MONDO)