Svet

OVO SE DEŠAVA PRVI PUT - "PUTIN SE NEĆE POJAVITI!" Na stotine novinara čekalo ovaj momenat, ali Kremlj ima druge planove

Autor Jana Desovski

Na toj godišnjoj konferenciji za novinare, na kojoj se Putin prvi put neće pojaviti, okupi se stotine ruskih i stranih novinara, a Putin uživo odgovara na pitanja o raznim temama

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godine, saopštio je Kremlj, usred brojnih ruskih vojnih neuspeha u Ukrajini i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

"Neće biti predsedničke konferencije za štampu do početka nove godine", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telefonskom brifingu, napominjući da je Putin razgovarao sa novinarima u drugim prilikama, posebno tokom svojih putovanja u inostranstvo. Od 2001. Vladimir Putin redovno organizuje veliko suočavanje sa novinarima, sa izuzetkom perioda od 2008. do 2012. godine kada je bio na funkciji premijera.

Na toj godišnjoj konferenciji za novinare, koja obično traje nekoliko sati, okupi se stotine ruskih i stranih novinara, a Putin uživo odgovara na pitanja o raznim temama, od diplomatskih do svakodnevnih ruskih tema.

Odluka da se ne održi tradicionalna konferencija za štampu na kraju godine usledila je nakon što je Rusija, koja je u februaru pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu, pretrpela višestruke vojne neuspehe poslednjih meseci i naredila delimičnu mobilizaciju u septembru. Pogođena nizom zapadnih sankcija od početka ofanzive, Rusija se sada suočava sa embargom na svoje isporuke nafte u EU.

(MONDO)