Svet

PUTIN SE OTVORENO ULIZUJE SI ĐINPINGU! NAJAVIO SASTANAK POČETKOM GODINE: Kineski mediji uopšte to ne spominju

Autor Sara Gajić

Si Đinping i Vladimir Putin su imali video sastanak.

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da očekuje da kineski predsednik Si Đinping doputuje u državnu posetu početkom sledeće godine, što bi bila javna demonstracija solidarnosti Pekinga kako ruska invazija na Ukrajinu posustaje. Predsednici Kine i Rusije razogovorali su danas putem video poziva o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja.

Ali zvanično kinesko viđenje video samita između dva lidera istaklo je razlike u pristupu njihovom savezu u razvoju, ne pominjući posetu i naglašavajući da će Peking, koji je odbio da podrži ili osudi invaziju, zadržati svoj "objektivni i pravičan" stav o ovom pitanju. Kineske vlasti pozdravljaju stav Rusije koja ne odbacuje miran način rešavanja ukrajinske krize, rekao je Si Putinu, preneo je TASS.

Otkako je u februaru poslala svoje trupe u Ukrajinu, Rusija je okrenula leđa zapadnim silama koje su je ekonomski i politički izopštile i naoružale Ukrajinu, udvarajući se rastućoj globalnoj moći dugogodišnjeg rivala Kine.“Očekujemo vas, dragi g. Predsedavajući, dragi prijatelju, očekujemo vas sledećeg proleća u državnu posetu Moskvi“, rekao je Putin Siju u upečatljivoj osmominutnoj uvodnoj izjavi emitovanoj na državnoj televiziji.

"Ovo će pokazati celom svetu snagu rusko-kineskih veza po ključnim pitanjima", dodao je Putin. On je takođe rekao da ima za cilj da pojača vojnu saradnju sa Kinom - iako se o tome ne pominje u izveštaju kineske državne televizije CCTV o pozivu.

(MONDO)