Svet

OBUSTAVLJA SE UGOVOR AMERIKE I RUSIJE O NUKLEARNOM NAORUŽANJU! Putin šokirao na kraju govora

Autor Sara Gajić

Vladimir Putin na kraju govora šokirao sve prisutne.

Izvor: sputnikportal.rs/screenshot

Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, rekao je Vladimir Putin na obraćanju u Federalnoj skupštini. "Ne izlazi, već obustavlja", istakao je on.

On je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja, postoje takve informacije. Pre nego što se Rusija vrati razgovoru o ovom sporazumu, Rusija mora da zna kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije.

"Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?", zapitao je on. Putin je rekao da je pre nedelju dana potpisao ukaz o stavljanju novih strateških kopnenih kompleksa na borbeno dežurstvo.

Šta je START

START je skraćenica od "Strategic Arms Reduction Treaty", odnosno Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja. To je bio sporazum o smanjivanju i ograničavanju strateškog, ofanzivnog naoružanja, odnosno oružanih sistema i raketa dugog dometa, odnosno nosača nuklearnih bojevih glava. START II je zahtevao deaktiviranje svih interkontinentalnih raketa sa više bojevih glava. Osim toga, SAD i Rusija su dogovorile do 2003. godine smanjenje strateških nuklearnih bojevih glava na maksimalno 3.000 do 3.500 po zemlji.

Zapravo, Novi START je jedini preostali bilateralni sporazum o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije. Predsednik Donald Tramp istupio je 2019. iz dela sporazuma o Zabrani korišćenja kopnenih raketa srednjeg dometa i 2020. raskinuo "Sporazum o otvorenom nebu“, koji je dozvoljavao međusobne izviđačke letove kao meru izgradnje poverenja.

(MONDO)