Svet

NOVA MOBILIZACIJA? PUTIN POZVAO JOŠ 147.000 REGRUTA U VOJNU SLUŽBU! Oni neće ići u rat, stručnjaci tvrde - Dimna zavesa

Autor Sara Gajić

147.000 regruta je pozvano da odluže vojni rok i oni navodno neće biti poslati u ratni sukob u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik pozvao je još 147.000 regruta  da odu u zakonsku vojnu službu. Vladimir Putin je naredio da se rasporedi još vojnika usred njegove  ratne strategije u Ukrajini. On je rekao: "Neće biti regrutacije na novim ruskim konstitutivnim teritorijama - Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Regruti regrutovani na drugim ruskim konstitutivnim teritorijama neće se slati da služe u tim regionima".

Kampanja za prolećnu regrutaciju trajaće do 15. jula, a kako je ranije rekao predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije kontraadmiral Vladimir Cimljanski, nijedan vojni vojnik neće biti upućen u zonu sukoba u Ukrajini. On je objasnio da je broj vojnika po ugovoru i mobilisanih sasvim dovoljan za rešavanje postavljenih ratnih ciljeva.

Ali u stvarnosti, mnogi stručnjaci ovo vide kao dimnu zavesu, navodi Dejli Miror. Kada potpišu, mogu se poslati na liniju fronta. Strahuje se da je na hiljade poginulo među onima koji su regrutovani prošle godine.

Takođe je poznato da je na desetine mladih regruta – koji nisu potpisali ugovor kao mornari – stradalo među posadom potopljene krstarice Moskva, vodećeg broda Putinove Crnomorske flote, koji je oboren ukrajinskim projektilom.

(MONDO)