Svet

KRUNISAN NOVI MONARH VELIKE BRITANIJE: Kralj Čarls Treći stupio na dužnost, Megan Markl nije prisustvovala

Autor Milutin Vujičić

Održana je velika ceremonija u Vestministerskoj opatiji gde je kralj Čarls Treći stupio na dužnost.

Izvor: Profimedia

Na ceremoniji pred zvanicama u Vesminesterskoj opatiji u Londonu - zvanično je krunisan novi monarh Velike Britanije. Kralj Čarls Treći je i zvanično stupio na dužnost pošto mu je stavljena kruna Svetsog Edvara koju će nositi samo ovaj put u životu, posle čega se u dvorani začula himna: "Bože, čuvaj kralja" (God Save the King).

Kralj Čarls Treći je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž. Prvi u liniji za nasledstvo postao je tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron. Nakon što je kraljica Elizabeta Druga preminula prošle godine, na tron je stupio Čarls, dok je sada samo protokolarno održana ceremonija kojom je i zvanično krunisan.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je rešio da odmah nakon škole upiše fakultet umesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu pre nego što se kasnije preusmerio na istoriju.  Ume da svira nekoliko instrumenata, između ostalog klavir, trubu, violončelo. Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao da vozi helikopter.


U mladosti Čarls je povezivan sa brojnim ženama i važio je za najpoželjnijeg neženju, da bi suprugu Kamilu Parker Bouls (tada Šand) upoznao kao 21-godišnjak. Vezu im je prekinula njegova odluka da se priključi Kraljevskoj mornarici, nakon čega se ona udala za njegovog prijatelja Endrua Parkera Boulsa. Četiri godine kasnije, Čarls je upoznao 16-godišnju Dajanu Spenser, sa kojom je tri godine kasnije započeo vezu, da bi se venčali u julu 1981. godine u prenosu koji je gledalo 750 miliona ljudi širom sveta. Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. Harija.

Čarls i Dajana su se zvanično razveli 1996. godine, a ona je godinu dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim tadašnjim partnerom. Osam godina kasnije Čarls je stupio u brak sa Kamilom koja sada nosi titulu kraljica.

Ceremonija je inače bila nešto skromnija nego inače i prisustvovalo joj je oko 2.000 ljudi.  Prisustvovali su princ Vilijam i Ketrin, princ i princeza od Velsa, kao i dvoje kraljeve braće i sestara, Ana, kraljevska princeza i Edvard, vojvoda od Edinburga. Nakon mnogo spekulacija, princ Hari je prisustvovao, ali njegova supruga Megan nije.