Svet

JOŠ JEDAN UDARAC ZA NEMAČKU INDUSTRIJU! ZATVARA SE FABRIKA POZNATOG PROIZVOĐAČA: Najmanje 300 ljudi ostaje bez posla

Autor Ivana Vlajković

Francuski proizvođač delova za automobile zatvara fabriku u Nemačkoj.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U julu sledeće godine francuski proizvođač delova za automobile "Valeo" želi da zatvori deo fabrike u nemačkom gradu Bad Nojštajtu.

Oko 300 radnika u proizvodnji ostaće bez posla dok će oko 200 radnih mesta u istraživanju i razvoju kompanija sačuvati. Valeo je o tome već obavestio svojih 500 zaposlenih. "Ova vest je šok za sve nas", saopšteno je iz radničkog veća.

Iz sindikata navode da je zatvaranje pogona ozbiljan udarac za industriju u Bavarskoj. "Kompanija želi da premesti proizvodnju elektromotora u budućnosti na jeftiniju lokaciju", rečeno je iz sindikata. U budućnosti će se proizvodnja obavljati u Poljskoj, prenose lokalni mediji koji se pozivaju na izvore iz kompanije.

Sindikat je rekao da ne želi da prihvati odluku kompanije o zatvaranju fabrike. "Još ne znamo nikakve detalje, međutim, učinićemo sve što možemo da bismo pomogli zaposlenima u ovoj teškoj situaciji", rečeno je iz sindikata.

Razgovori sa nadležnima u gradskoj skupštini i okružnom uredu su već počeli. "Zajedno sa političarima uspešno smo se izborili 2010. godine da buduću tehnologiju elektromobilnosti smestimo u Bad Nojštajt. Odluku kompanije nećemo da prihvatimo bez borbe", naglašava predstavnik sindikata.

Simens je u septembru 2014. godine otvorio svoju novu proizvodnu liniju za elektromotore za hibridna i električna vozila u Bad Nojštajtu. Fabrika sada pripada francuskom proizvođaču. Trenutno na ovoj lokaciji razvijaju i proizvode elektromotore za Dajmler i Volvo.

Valeo je naveo da im opada broj narudžbi.

BONUS VIDEO: 

(MONDO/Feniks magazin)