Svet

PREMIJERKA FRANCUSKE PODNELA OSTAVKU! Makron se oglasio na mrežama

Autor Jana Desovski

Premijerka Francuske Elizabet Born podnela je ostavku.

Izvor: PHILEMON HENRY / Sipa Press / Profimedia

Premijerka Francuske Elizabet Born podnela je ostavku u ponedeljak, pošto predsednik Emanuel Makron želi da da novi podsticaj svom drugom mandatu uoči izbora za Evropski parlament i Olimpijskih igara u Parizu ovog leta. Makron nije odmah imenovao njenog naslednika, ali se oglasio na mrežama, prenosi Rojters.

"Gospođo premijerko, draga Elisabet Born, svaki dan vašeg rada u službi naše nacije je bio uzoran. Sproveli ste naš projekat sa hrabrošću, posvećenošću i odlučnošću. Od sveg srca, hvala", napisao je Makron na društvenoj mreži "X" (nekadašnji Tviter).

Promena premijera dolazi nakon godinu dana poremećene političkim krizama izazvanim spornim reformama penzionog sistema i zakona o imigraciji. Takođe dolazi samo pet meseci pre izbora za Evropski parlament, a očekuje se da će evroskeptici ostvariti rekordne dobitke u vreme široko rasprostranjenog javnog nezadovoljstva zbog porasta troškova života i neuspeha evropskih vlada da obuzdaju migracione tokove.

U Francuskoj, ankete javnog mnjenja pokazuju da Makronova stranka zaostaje za liderom krajnje desnice Marin le Pen za nekih osam do deset poena ispred glasanja u junu. Spekulacije o rekonstrukciji vlade bile su rasprostranjene u nedeljama otkako je u parlamentu usko usvajanje pooštrenih imigracionih pravila otkrilo duboke pukotine u Makronovoj centrističkoj većini. Sam Makron je obećao novu političku inicijativu.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/J.D.)