Svet

ZASTRAŠUJUĆE! KIM DŽON-UN SE PRIPREMA ZA RAT SA JUŽNOM KOREJOM? "Doneo je stratešku odluku"

Autor Ivana Vlajković

Analitičari smatraju da se Kim Džong-un priprema za rat.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Hindustan Times

Lider Severne Koreje Kim Džong-un odbacio je mogućnost pomirenja i ponovnog ujedinjenja sa Južnom Korejom, a dvojica analiičara izrazila su uverenje da se priprema za rat.

Kim Džong-un predstavlja Severnu i Južnu Koreju kao nezavisne države koje ratuju jedna protiv druge. "Verujemo da je kao i njegov deda 1950. godine, Kim Džong-un doneo stratešku odluku da krene u rat", napisali su Robert L. Karlin, bivši CIA analitičar i Zigfrid S. Heker, nuklearni naučnik koji je nekoliko puta posetio Sever. Članak je objavljen na specijalizovanom sajtu "38 North", piše BBC.

Takva izjava izazvala je uzbunu u Vašingtonu i Seulu i masovnu debatu u krugovima posmatrača Severne Koreje. Većina analitičara se, međutim, ne slaže sa teorijom rata. Sedam stručnjaka širom Azije, Evrope i Severne Amerike smatraju da se lider Severne Koreje ipak ne priprema za rat.

"Rizikovanje čitavog režima zbog potencijalno kataklizmičnog sukoba nije za Severnu Koreju. Oni su se pokazali kao nemilosrdni makijavelisti", kaže Kristofer Grin, korejski posmatrač iz Krizne grupe sa sedištem u Holandiji. On i drugi primećuju da se Sever često ponaša da dovede zapadne sile za sto radi dijaloga a postoje i politički pritisci kod kuće.

Ali oni se slažu da se pojačano buđenje Kima ne može zanemariti i da je njegov režim postao opasniji. Dok većina tvrdi da je rat još uvek malo verovatan, neki se plaše ograničenijih napada. Pomni posmatrači severnokorejskog Kim Džong-una navikli su na njegove nuklearne pretnje, ali neki kažu da su najnovije poruke iz Pjongjanga drugačije prirode.

Šest dana nakon što je u novogodišnjoj noći izjavio da je "svršen čin da rat može izbiti bilo kada na Korejskom poluostrvu", njegova vojska je razbila artiljeriju preko granice. Severna Koreja je takođe od početka januara zahtevala testiranje nove rakete na čvrsto gorivo i svojih podvodnih dronova za napade, koji bi navodno mogli da nose nuklearno oružje.

BONUS VIDEO: 

(MONDO/I.V.)