Svet

BIVŠI PREMIJER HOLANDIJE PREMINUO UZ POMOĆ EUTANAZIJE! Istu odluku donela i njegova supruga

Autor Ivana Vlajković

Nekadašnji premijer Holandije umro je uz pomoć eutanazije.

Izvor: Robert vant Hoenderdaal / Alamy / Profimedia

Dries van Agt, demohrišćanski premijer Holandije od 1977. do 1982. godine, umro je uz pomoć eutanazije, objavila je organizacija za ljudska prava koju je osnovao. Isti postupak je obavljen i na njegovoj supruzi. Oboje su imali 93 godine.

Forum za prava izvestio je da je par preminuo u ponedeljak i da će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u gradu Najmegenu na istoku zemlje. "Umro je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom, njegovom podrškom i sidrom više od 70 godina i koju je uvek nazivao 'mojom devojkom'", navodi se u saopštenju neprofitne organizacije, piše AP, prenosi index.hr.

Oboje su već neko vreme bili krhkog zdravlja. Van Agt je 2019. godine doživeo krvarenje u mozgu dok je držao govor na komemoraciji Palestincima i nikada se nije potpuno oporavio. Demohrišćanin, koji je postao sve progresivniji nakon što je napustio politiku, na kraju je napustio svoju stranku 2017. zbog razlika oko njenog pristupa izraelsko-palestinskim odnosima.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku, kao i po svojoj strasti za biciklizmom. Nakon posete Izraelu 1999. godine postao je sve glasniji u pogledu svoje podrške palestinskom narodu. Svoje iskustvo putovanja nazvao je "preobraćenjem".

Godine 2009. osnovao je "The Rights Forum", koji se zalaže za "pravednu i održivu holandsku i evropsku politiku po pitanju Palestine i Izraela". Iza njega je ostalo troje dece.

BONUS VIDEO: 

(MONDO/I.V.)