Svet

IZRAEL ZAPOČEO VAZDUŠNE NAPADE NA LIBAN! Odmazda zbog ispaljenih projektila na vojnu bazu!

Autor Nevena Davidović

Izraelski avioni sprovode talas vazdušnih udara na Liban.

Izvor: Twitter/Hananya Naftali/Ilustracija

Izraelske oružane snage (IDF) započele su vazdušne udare na Liban. Iz vojske navode da avioni izvode talas vazdušnih napada, ali sve detalje objaviće naknadno, prenosi "The Times of Israel". 

Izraelski medij piše da su najnoviji napadi usledili nakon što su rakete ispaljene na severni deo Izraela, uključujući vojnu bazu u Safedu. U tom napadu poginula je jedna Izraelka, a ranjeno je osam ljudi.

Napadi su usledili samo nekoliko dana od objavljivanja predloga Francuske o deeskalaciji spora Izraela i Libana. Taj predlog predviđa tri koraka za deeskalaciju u roku od 10 dana. U prvom bi dve strane prekinule vojne operacije. U roku od tri dana, u drugom koraku bi libanske oružane grupe povukle borbene snage najmanje 10 km severno od granice, a Liban bi inicirao raspoređivanje vojnika na jugu. Izrael bi morao da prekine prelete na libansku teritoriju. Kao treći korak, u roku od 10 dana, Liban i Izrael bi obnovili pregovore o razgraničenju kopnene granice "postepeno" i uz podršku mirovnih snaga UN.

Francuska je Bejrutu dostavila pismeni predlog za okončanje neprijateljstava sa Izraelom i rešavanje spora oko libansko-izraelske granice. Prema ovom dokumentu, oružane snage se pozivaju, uključujući jedinicu Hezbolah, da se povuku 10 km od granice, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

(MONDO/N.D.)