Svet

PUTIN ZAPOČINJE TREĆI SVETSKI RAT?! Zastrašujuće upozorenje iz Ukrajine: "Ako izgubimo, ove zemlje su sledeće"

Autor Nevena Davidović

Jurij Riženkov smatra da se Vladimir Putin neće zaustaviti ako pobedi u Ukrajini.

Izvor: Shutterstock/murathakanart

Šef jedne od najvećih ukrajinskih kompanija "Metinvest" smatra da će Vladimir Putin započeti treći svetski rat ako mu bude dozvoljeno da proglasi pobedu u Ukrajini.

Jurij Riženkov, izvršni direktor Metinvesta, koji je vodio čeličanu Azovstal u Mariupolju, gde su se vodile teške borbe na početku invazije 2022. godine, upozorio je da bi u slučaju pobede Kremlja posledice mogle biti strašne, piše britanski "Telegraf".

"Ne verujem da će Putin stati ako pobedi u Ukrajini. Sledeće mete mogle bi da budu baltičke zemlje, Poljska, Rumunija, Mađarska i Slovačka. A to su članice NATO-a. Trenutno se ukrajinski vojnici bore za Evropljane. Ali ako Ukrajina izgubi onda će američki i evropski vojnici morati da se bore", rekao je Riženkov.

Riženkov je dao komentar samo nekoliko dana pre nego što je Putin zapretio "globalnim ratom" koji bi "doveo čovečanstvo na ivicu" ako bi SAD rasporedile trupe u Ukrajini. Putinov "gvozdeni stisak" ponovo je izašao na videlo prošle nedelje kada je stigla vest da je opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru na severu Rusije.

Njegovo navodno trovanje označeno je kao prelomni trenutak za modernu Rusiju, pošto je Kremlj sve nesigurniji i na ovaj način pokušava da uguši svako neslaganje. Riženkov, koji je vodio međunarodnu metaluršku i rudarsku kompaniju više od 10 godina, rekao je da istorija sugeriše da je jedini način da se Rusija zaustavi poraz na bojnom polju.

On je upozorio da bi neuspeh u tome imao ogromne posledice. "Mislim da je onda definitivno treći svetski rat. (Putin) neće stati. U stvari, sve što vidimo u poslednjih možda 10 godina je test za međunarodna pravila koja su nastala posle 1945. godine", rekao je.

BONUS VIDEO:

(Blic/MONDO/N.D.)