Svet

UDARAMO NA RUSKE TRUPE ŠIROM SVETA! Linija fronta se proteže dalje od Evrope, Ukrajina vraća uslugu ovoj zemlji

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinska vojska učestvuje u borbenim operacijama u Sudanu protiv ruske paravojne jedinice "Vagner".

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pored sukoba u Ukrajini koji traje od 24. februara 2022. godine, ukrajinske Oružane snage učestvuju u borbenim operacijama u Sudanu protiv pobunjenika i protiv ruskih vojnih formacija, piše "Wall Street Journal". Ovaj potez ukrajinske vojske ima za cilj da se poremete ruske vojne i ekonomske operacije u inostranstvu.

"Za Ukrajinu je slanje trupa u Afriku hrabar novi poduhvat i deo strategije da se poremete ruske vojne i ekonomske operacije u inostranstvu, da se rat učini skupljim za Moskvu i da se pozicionira kao bedem protiv ruskih upada, uključujući i regione gde Zapad nije bio voljan da se direktno uključi", rekao je neimenovani izvor za "WSJ".

General sudanske vojske Abdel Fatah Al Burnah zatražio je od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se linija fronta Ukrajine i Rusije proteže i u Africi. "WSJ" navodi da je Sudan slao naoružanje Ukrajini tokom 2022. godine.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov nije direktno potvrdio da se ukrajinske snage nalaze u Sudanu. Saopštio je da je "Ukrajina u punom ratu sa Rusijom i da ukrajinske trupe 'udaraju' na ruske trupe koje su raspoređene i na različitim delovima sveta".

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)