LETOVANJE U OMILJENOJ ZEMLJI SRBA JE OPASNO PO ŽIVOT: Turisti platili glavom, a pakao tek dolazi

Zdravstveni radnici u Grčkoj upozoravaju turiste na visoke temperature.

MONDO/Stefan Stojanović

Temperature postepeno rastu širom Mediterana, sezona letovanja lagano počinje i zdravstveni radnici u Grčkoj upozoravaju sve turiste na vrućine i rizike koje nosi takvo vreme, piše "Gardijan". Mediteran je inače bio godinama unazad poprište ekstrema, međutim, poslednjih meseci se može izmeriti i iznad 48 stepeni Celzijusa.

U Grčkoj su pokrenute tri operacije spasavanja turista koji su nestali tokom pešačenja po udaljenim ostrvima. Bilo je nažalost i žrtava, a jedan od nastradalih je i poznati i popularni televizijski voditelj Majkl Mozli čije telo je pronađeno na ostrvu Simi.

Nacionalna meteorološka služba u Grčkoj, EMI, tvrdi da su ove godine temperaturni rekordi oboreni već u prvom delu sezone. Širom zemlje škole su zatvorene, a Ministarstvo kulture prinuđeno je čak da zatvori Akropolj i druga arheološka nalazišta.

Danas je u jutarnjim časovima na Kritu izmereno čak 44,5 stepeni Celzijusa. Šef spasilačkog tima na ostrvu, Samos Dimitris Katacis, tvrdi da su misije potrage za nestalima često teške jer su turisti često nesvesni rizika i "skreću sa puta" kako bi videli znamenitosti.

"Juče smo videli nekoliko turista kako hodaju stazom bez pokrivača na glavi dok je živa u termometru merila 41 stepen. To jednostavno prkosi zdravom razumu i logici", upozorio je Katacis.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Cene na Tasosu  Tiktok/nikana.gr

(MONDO/A.B.)