VODIČI VAM NEĆE PRIČATI O MRAČNOJ STRANI KOLOSEUMA! Jedan deo građevine fali: Kada se otvarao krv je tekla!

Svako ko je barem jednom otišao u Rim zasigurno je posetio čuveni Koloseum.

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Svako ko je barem jednom otišao u Rim zasigurno je posetio Koloseum - simbol grada uvršten u Uneskov spisak svetske baštine. Nebrojano uspomena je foto-aparatom zabeleženo pored ili unutar čuvene građevine, a jedna od njih prikazuje Kurta Kobejna, frontmena grupe "Nirvana".

Fotografija je nastala 28. novembra 1989. godine. Međutim, poseta večite grandž ikone nije tema ovog teksta, već kuriozitet. Koloseum godišnje poseti oko sedam miliona turista, te je to mesto prava štamparija novca tzv. Večitog grada i cene se kreću od 16 evra za odrasle turiste.

Važno je napomenuti i to da je Koloseum u Rimu jedno od novih sedam svetskih čuda pored:

- Kineskog zida,

- Petre (Jordan),

- Statue Hrista Spasitelja,

- Maču Pikčua,

- Čičen Ica,

-  Tadž Mahala.

Istorija Koloseuma

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI  Koloseum u Rimu je izgrađen od betona i peska i predstavlja najveći amfiteatar ikad.

Izgradnja Koloseuma u Rimu trajala je oko osam godina. Počela je 72. godine nove ere za vreme vladavine cara Vespazijana, a završena je 80. godine nove ere pod vladavinom njegovog sina, cara Tita. Koloseum, poznat i kao Flavijevski amfiteatar, postao je jedno od najslavnijih i najimpresivnijih građevina antičkog Rima.

Koloseum je građen od kamena, betona i opeke i nalazi se istočno od Rimskog foruma. Služio je kao mesto za razne javne spektakle i zabave.

Najpoznatije aktivnosti koje su se tamo održavale uključuju:

- Gladijatorske borbe između profesionalnih boraca, poznatih kao gladijatori, koji su se borili međusobno ili protiv divljih životinja.

- Lov na divlje životinje (venationes) poput lavova, tigrova, slonova i medveda.

- Javna pogubljenja kriminalaca, ratnih zarobljenika i drugih neprijatelja Rima.

- Rekonstrukcije slavnih bitaka, često sa velikim brojem učesnika i realističnim scenama.

- Dramske predstave i mitološki prikazi.

Hiljade životinja ubijeno

Nisu samo ljudi doživeli okrutne sudbine unutar zidova Koloseuma. Rimljani su održavali improvizovani lov i terali divlje zveri da se bore s ljudima i međusobno. Jezive bitke dovele su do smrti hiljade životinja, uključujući lavove, leoparde, medvede i slonove. Kako je objavljeno u članku na History.com, oko 9.000 ih je ubijeno tokom ceremonije otvaranja Koloseuma.

Koloseum je mogao da primi između 50.000 i 80.000 gledalaca, što ga čini jednim od najvećih amfiteatara ikada izgrađenih u antičkom svetu. Njegov obim je oko 527 metara, a visina do najvišeg sprata je oko 48 metara.

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI  Koloseum je građen od kamena, betona i opeke

Ispod arene Koloseuma nalazio se kompleks hodnika, prostorija i kaveza poznat kao hypogeum.

Ovaj podzemni nivo je služio za skladištenje životinja i pripremu gladijatora pre borbi. Pored toga, imao je složen sistem liftova i kapija za brzo puštanje životinja u arenu.

Jedan deo Koloseuma je otišao u nepovrat

Godine 217, Koloseum je u znatnoj meri oštećen velikim požarom (uzrokovanim gromom, koji je prema Dionu Kasiju uništio enterijer amfiteatra na gornjim drvenim nivoima).

Objekat nije bio u potpunosti obnovljen do oko 240. godine, a dodatne popravke su izvedene 250. ili 252, i ponovo 320. godine. Na današnji izgled Koloseuma je svakako uticao i zemljotres, a kojih je Rim u to doba pretrpeo nekoliko. Tokom vekova, mnogi potresi koji su pogodili grad Rim odneli su sa sobom delove velikih građevina drevnog carstva. 

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI 

Nakon što se Flavijev amfiteatar ili Koloseum više nisu koristili kao stadion, ostavljen je napušten. Tokom godina je lišena mermernih i kamenih sedišta, statua zajedno sa stubovima i kapitelima. Možda je najrazornija pljačka bila uklanjanje gvozdenih stezaljki koje su nekada držale veličanstvenu lučnu fasadu zgrade. Preko 300 tona gvožđa iskopano je tokom srednjeg veka, što je ostavilo nestabilnim zgradu, a posebno velike blokove sedre. 

Karte su bile besplatne!

Većina događanja u Koloseumu bila je besplatna. Bili su to uglavnom potezi za odnose s javnošću za careve, koji bi zabavljali stanovništvo gladijatorskim utakmicama i hranom. Ulaznice su bili mali diskovi napravljeni od gline, na latinskom nazivani tessera, koji su bili utisnuti s detaljima o sedećim mestima i distribuirani rimskim građanima putem institucija, firmi i drugih organizacija.

"Veliki zemljotres“ koji je izazvao najveću štetu bio je 1349. Zemljotres, koji se smatra jednim od najkatastrofalnijih događaja duž Apenina, (procene jačine 6,7-7 stepeni po Rihterovoj skali) osetio se u regionima Lacio, Molize i Abruco.

Domet ovog razornog zemljotresa bio je ogroman, grad L'Akvila je bio skoro u potpunosti uništen, a udar se jako osetio u Rimu. Zemljotres je doveo do kolapsa spoljnog prstena na južnoj strani Koloseuma (današnja izlazna strana). O ogromnom uticaju koji je zemljotres imao na Koloseum pisao je tadašnji pesnik Frančesko Petrarka. „...masivno zdanje koje toliko zadivljuje hodočasnike palo je među stare kuće koje su građani napustili”. Od druge polovine 14. veka ova gomila ruševina, poznata i kao „butina Koloseuma“, korišćena je kao kamenolom za travertin do 1700-ih.

Koliko je Koloseum važan deo grada Rima i deo identiteta govori i citat "Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim, a kada Koloseum padne pašće i Rim".

BONUS VIDEO: MILADIN JE OŽIVEO STARI ZANAT: Uprkos modernim poslovnim trendovima on RUČNO izrađuje kožne torbe (KURIR TELEVIZIJA)

This browser does not support the video element.

MILADIN JE OŽIVEO STARI ZANAT: Uprkos modernim poslovnim trendovima on RUČNO izrađuje kožne torbe (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija

(Mondo/M. Š.)