Ova zemlja skratila radnu nedelju, pa pretekla evropske gigante: Ipak nije sve bajno, javio se 1 problem

Stigli su rezultati istraživanja, evo da li im se isplatilo uvođenje skraćenog radnog vremena.

Youtube/ ALL in 4K/ Screenshot

Ekonomija Islanda nadmašuje većinu evropskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog vremena bez smanjenja plate, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Između 2020. i 2022. godine, 51 odsto radnika u zemlji prihvatilo je ponudu o kraćem radnom vremenu, uključujući četvorodnevnu radnu nedelju, a dva think tanka su utvrdila da je taj procenat verovatno i veći danas.

Prošle godine, Island je zabeležio brži ekonomski rast od većine evropskih zemalja, a stopa nezaposlenosti je jedna od najnižih u Evropi, ističu Autonomni institut iz Velike Britanije i Islandska asocijacija za održivost i demokratiju (Alda).

"Ova studija pokazuje pravi uspeh: kraće radno vreme postalo je uobičajeno na Islandu... i ekonomija je jaka prema brojnim pokazateljima", izjavio je Gudmundur D. Haraldson, istraživač iz Alde.

U okviru dva velika eksperimenta između 2015. i 2019. godine, zaposleni u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati nedeljno, bez smanjenja plate. Mnogi učesnici su prethodno radili 40 sati nedeljno.

U eksperimentu je učestvovalo 2.500 ljudi - više od 1 odsto tadašnje radne populacije Islanda - i cilj je bio održati ili povećati produktivnost, dok se poboljšava ravnoteža između posla i privatnog života.

Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala u većini radnih mesta, dok je blagostanje radnika "dramatično" poraslo u različitim oblastima, od percepcije stresa i izgaranja do zdravlja i ravnoteže između posla i privatnog života. Nakon ovih eksperimenta, islandski sindikati su pregovarali o smanjenju radnog vremena za desetine hiljada svojih članova širom zemlje.

U 2023. godini, ekonomija Islanda je porasla za 5 odsto, što je stopa rasta koja je druga po visini nakon Malte među bogatim evropskim ekonomijama, prema najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda. Ovo je znatno više od prosečne stope rasta od skoro 2 odsto tokom decenije između 2006. i 2015. godine.

Međutim, MMF predviđa znatno sporiji rast na Islandu ove i naredne godine.

"Očekuje se da će rast opadati... u 2024. godini zbog daljeg slabljenja domaće potražnje i usporavanja rasta turističkih troškova", navodi agencija u oceni o ekonomiji koja zavisi od turizma.

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu je "jak pokazatelj vitalnosti ekonomije", takođe su istakli Autonomni institut i Alda.

Prema izveštaju MMF-a, ta stopa je prošle godine iznosila 3,4 odsto, što je nešto više od polovine proseka za razvijene evropske ekonomije. Agencija očekuje da će se blago povećati na 3,8 odsto ove i naredne godine.

U svetu je bilo nekoliko eksperimenata sa četvorodnevnom radnom nedeljom, uključujući uspešan test iz 2022. godine u 33 kompanije, većina u Sjedinjenim Američkim Državama i Irskoj.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

FIRME SKRATILE RADNO VREME, PLATE OSTALE IDENTIČNE! Privrednik iz Nemačke: Dosad je na novi model prešlo 48 firmi  Kurir televizija

(MONDO/CNN)