• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset najvećih transfera leta 2013.

 Predrag Vujić
Autor Predrag Vujić

Svi klubovi Jelen Superlige da se skupe ne bi mogli da kupe nijednog od 10 fudbalera najskuplje plaćenih fudbalera ovog leta. Geret Bejl oborio dosadašnji rekord Kristijana Ronalda.

Kakvo "frljanje" kintom u evropskom fudbalu!

Ovog leta bili smo svedoci nekih od najvećih transfera u istoriji fudbala. Bez premca, prelazak Velšanina Gereta Bejla u madridski Real obeležio je prelazni rok, čime je oboren dosadašnji rekord koji je držao Kristijano Ronaldo (kada je prelazio iz  Mančester junajteda u Real).

Među prvih 10 najvećih transfera u istoriji fudbala probilo se još nekoliko fudbalera baš ovog leta. Edinson Kavani, Radamel Falkao i Nejmar su igrači koji su papreno plaćeni, a malo je nedostajalo i Mesutu Ozilu da bude u TOP10 svih vremena. Nemac turskog porekla se prelaskom u Arsenal iz Real Madrida probio na sasvim solidnu 12. poziciju.

Real Madrid sada ima tri najveća transfera u istoriji fudbala, takoreći het-trik. Sada je Bejl na prvom mestu sa transferom vrednim 100 miliona evra, sledi Kristijano Ronaldo sa 94 miliona evra, a na trećem mestu najvećih transfera ikada je Zinedin Zidan čiji je prelazak iz Juventusa Real Madrid svojevremeno platio 75 miliona evra. Zidan je, inače, sada u stručnom štabu Reala.

O Bejlu je sve napisano prethodnih dana. On je prvi velški fudbaler koji je obukao dres "kraljevskog kluba", a cifra od 100 miliona evra izazvala je mnogo polemike u svetu fudbala. Mnogi su digli glas i rekli da je fudbal izgubio svaki smisao sa realnošću. A ima i onih drugih koji kažu da se pita isključivo tržište. Onaj ko ima platiće "za muziku". Ko nema, može samo da zavidi.

Zanimljiv podatak iz engleske Premijer lige. Klubovi su potrošili rekordnih 630 miliona funti (744 miliona evra) ovog leta, što je rekord. Do sada je najveći obrt novca zabeležen 2008. godine kada je potrošeno 500 miliona funti, a prošle godine, na primer, u isto ovo vreme klubovi Premijer lige potrošili su tek 30 miliona funti.

Prema zvaničnim podacima sa Ostrva, samo poslednjeg dana prelaznog roka klubovi Premijer lige potrošili su ili uložili su 140 miliona funti u pojačanja.

Od cifre koju su ukupno potrošili klubovi Premijer lige, čak 490 miliona funti otišlo je u inostranstvo, dakle van Ostrva! Oko 140 miliona funti "zadržalo" na Ostrvu, odnosno u trgovanju između klubova Premijer lige i niže rangiranih klubova.

Što se tiče najvećih transfera ovog leta, posle Bejla, najviše je plaćen Edinson Kavani. "El Matador" ima 26 godina i za Napoli je igrao od 2010. godine, od dolaska iz Palerma (2006-2010, 37 golova na 117 utakmca). Za reprezentaciju Urugvaja odigrao je 52 utakmice i postigao 16 golova. Napoli ga je Palermu platio 17 miliona evra, a Pari Sen Žermen je za njega isplatio 67 miliona evra.

Treći na listi je Radamel Falkao, koji je prešao iz Atletiko Madrida u Monako za 62 miliona evra. Ovaj 27-godišnji napadač iz Kolumbije sa nadimkom "Tigar" ima sve što moderan napadač treba da ima - ubojit je i nogom i glavom, ima i dribling.

Na četvrtom mestu je Brazilac Nejmar (21 godina). Mnogi su ga želeli, dovela ga je Barselona za 59 miliona evra. Već je počeo da se isplaćuje. Lako se uklopio sa ostalim "čarobnjacima" iz Barse. Na Kupu konfederacija je potvrdio raskošan talenat, pa je Barsa želela i uspela da sastavi brazilsku sambu i argentinski tango (Lionel Mesi).

Poslednjeg dana prelaznog roka na peto mesto ove liste probio se Mesut Ozil. Uvideo je da je u Realu prilična gužva i da za njega neće biti mnogo mesta. Zato je pristao na transfer, a najbrži je bio Arsenal, koji je pobedio konkurenciju.

Uz Falkaa, Monako je doveo i Džejmsa Rodrigeza iz Porta. Ovaj 21-godišnji ofanzivni vezni fudbaler bio je ključni fudbaler portugalskog kluba. Pravi je primer igrača sa ubojitom levicom, ali i neočekivanim driblingom. U principu reč je o zahvalnom igraču, jer može da bude klasična "desetka", ali i da igra na levom krilu.

Pomalo iznenađujući je bio transfer Brazilca Fernandinja iz ukrajinskog Šahtjora u Mančester siti. Ovaj 28-godišnji vezista nije do sada igrao u pet najjačih liga Evrope, a to što ga je Siti platio 40 miliona evra govori u prilog tezi da je premijerligašu sa šampionskim ambicijama bio potrebam igrač koji bi kontrolisao tempo i pomogao u kreiranju igre. Videćemo da li će opravdati uloženo.

Još jedan Brazilac igraće u Premijer ligi i to u Čelsiju (uz Davida Luiza, Ramireza i Oskara). Reč je o Vilijanu koji je došao iz Anžija za oko 40 miliona evra.

Mario Gece je uzburkao duhove u Bundesligi krajem prošle sezone, a bio je u prilično nezahvalnom položaju kad su Borusija iz Dortmunda, njegov dosadašnji klub i minhenski Bajern, njegov budući klub igrali finale Lige šampiona. On je baš uoči finala prešao iz Dortmunda u Minhen za 37 miliona evra.Gece ima tek 21 godinu i dolazi iz sjajne generacije mladih igrača dortmundske Borusije.

"Pravi Argentinac ne igra u Torinu, već u Napulju". To je pisalo na transperentu koji je dočekao Gonzala Iguaina u gradu zapaljenom za fudbal, a ustvari bio je poruka Karlosu Tevezu koji je ovog leta zamenio dres Mančester sitija za dres Juventusa. A, naravno, da je se u podtekstu mislilo na Dijega Maradonu. Iguain je za 37 miliona evra prešao iz Reala u Napoli. od njega se očekuju golovi, a navijači Napolija imaju, pomalo i nerealna očekivanja da su dobili novog Maradonu.

Ima još fudbalera koji su bili u TOP10, ali kako je prelazni rok odmicao tako su "padali" na lestvici. Recimo, Real Madrid je platio Iska Malagi 30 miliona evra, Žoao Mutinjo je prešao iz Porta u Monako za 25 miliona evra, Andre Šurle je došao u Čelsi iz Bajera iz Leverkuzena za 22 miliona evra, Hesus Navas je iz Sevilje prešao u Mančester siti za 20 miliona evra...



TOP 10 transfera leta 2013:

1. Geret Bejl (iz Totenhema u Real Madrid) - 100 miliona evra

2. Edinson Kavani (iz Napolija u Pari Sen-Žermen) - 67 miliona evra

3. Radamel Falkao (iz Atletiko Madrida u Monako) - 62 miliona evra

4. Nejmar (iz Santosa u Barselonu) - 59 miliona evra

5. Mesut Ozil (iz Real Madrida u Arsenal) - 50 miliona evra

6. Džejms Rodrigez (iz Porta u Monako) - 46 miliona evra

7. Fernandinjo (iz Šahtjora Donjeck u Mančester siti) - 41 milion evra

8. Vilijan (iz Anžija u Čelsi) - 40 miliona evra

9. Mario Gece (iz Borusije Dortmund u Bajern Minhen) - 37 miliona evra

10. Gonzalo Iguain (iz Real Madrida u Napoli) - 37 miliona evra

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale797

Suluda vremena!

leSa

Sve mogu da razumem do toga da ljudi hoće da osvoje Ligu šampiona po svaku cenu a da pri tome prodaju Ozila. Ozil je ubedljivo najbolji ofanzivni vezni na svetu. Sad će Modrić da ga zameni, a realno je klasa ispod Ozila. A opet ne mogu da razumem da npr. ako je već Real prodavao Ozila da Mančester UTD nije dao 50 miliona i kupio ga i tako postao ubedljivo najjači tim u Premijer ligi. Junajted bi sa Ozilom parirao Bajernu i Barseloni!

comi 85

Sve su to o.k igraci i vrede ali niko od njih nista vise ne zna fudbal od Ben Arfe steta sto su ga povrede omele da pokaze sta zna upotpunosti!

Najnovije

Kolumnisti