Najstrasnije rupe na svetu

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liste

Zavirite u najstrašnije rupe na svetu

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Džinovske rupe u Sibiru koje su se nedavno otvorile donele su naučnicima novu zagonetku, a širom planete pokrenule opet pitanje o dolasku "kraja sveta". Pogledajte listu 10 najstrašnijih "rupa bez dna".

10. SIBIRSKE RUPE

Misteriozne rupe počele su nedavno da se otvaraju u Sibiru. Prva je široka između 50 i 100 metara, a na dnu se nalazi jezero. Nakon nekoliko dana otvorio se još jedan krater. Rupa na sibirskom poluostrvu Jamal, što u prevodu znači "kraj sveta", udaljena je nekoliko kilometara od prve, a široka je nešto više od 15 metara.

Istraživač Andrej Plehanovkoji je među prvima došao da tog kratera rekao je da je misteriozna rupa koja se otvorila u sibirskom regionu bogatom gasom nastala zbog nagomilanog pritiska ispod zemlje usled porasta temperature. Plehanov je obišao džinovski krater i tom prilikom ocenio da je on uglavnom sačinjen od leda, oko 80 odsto.

Treću sibirsku misteriju otkrili su slučajno uzgajivači irvasa. Ona je nešto uža, oko četiri metra, a duboka je i do 100 metara.

Sve tri rupe nastale su usled eksplozije koju je stvorila neka sila u unutrašnjosti zemlje. Teorije o njihovom nastanku su različite. Pojedini naučnici tvrde da su one posledica globalnog zagrevanja, topljenja leda, gasne industrije, pada meteora ili čak rakete, a ima i onih koji kažu da su za njih krivi "vanzemaljci" ili da su one početak "kraja sveta".

Pojedini meštani tog dela Sibira, iako se za rupe proučulo tek sad, tvrde da su one tu već neko vreme, a naučnici su potvrdili da je vegetacija oko njih stara nekoliko godina. Druga rupa na poluostrvu Jamal je navodno lokalno stanovništvo videlo prvi put u septembru 2013. godine. Neki kažu da se dogodila ekplozija u zemlji, a pojedini tvrde da su videli kako je baš tu nešto palo sa neba.

9. KOLA – SUPER DUBOKA BUŠOTINA

Nisu sve rupe u zemlji nastale prirodno ili misteriozno. U periodu od 1970. do 1994. godine geolog iz Rusije izbušio je najdublju rupu u zemlji koju je ikada iko video. Njegov rezultat je KOLA – Ekstemno duboka bušotina. Duboka je čak 12 kilometara.

Dok je bušio nailazio je na neverovatne svari. Otkriveni su ostaci života koji su postojali pre dve milijarde godina. Na dubini od 6.700 metara, što je oko 22 Ajfelove kule naslagane jedna na drugu, biolozi su otkrili sićušne planktone fosila. Kada su dostigli dubinu od 10.000 metara, temperatura je porasla na 180 stepeni Celzijusa. Tada je zbog visoke temperature bušenje prestalo, a rupa je još uvek tu, u ruskom gradu Zapoliarni, prekrivena metalnim poklopcem, a iznad nje je sagrađena betonska kupola.

8. NEMAČKA SUPER DUBOKA BUŠOTINA

Ogromna rupa nastala bušanjem u Nemačkoj.
Izvor: YouTube

Grupa naučnika odlučila je 1990. godine u južnoj Nemačkoj da izbuši rupu želeći da dođe do tragova Pangee, superkontinenta starog 300 miliona godina Bušenje super duboke rupe u Nemačkoj obustavljeno je 1994. godine, a taj poduhvat smatra se jednim od najambicioznijih geološko naučnih projekata ikada. Cilj je bio da se naučnicima otvori mogućnost da istraže abnormalnosti u Zemljinoj kori, strukturu kore, uticaj toplote na nju…

Povezane vesti

Projekat vredan 350 miliona dolara ostavio je Nemačku sa rupom dubokom 9.100 metara, u kojoj temperatura dostiže i do 265 stepeni Celzijuza.

Poslužila je i za eksperiment zahvaljujući kome možemo da čujemo kako Zemlja "diše".

Lote Geven, holandska umetnica, spustila je uređaje za snimanje zvuka u bušotinu duboku devet kilometara. Tokom snimanja "disanja" planete Zemlje imala je pomoć mnogobrojnih seizmologa, geofizičara i inženjera... Ona je zvuk uporedila sa grmljavinom u daljini ili otkucajima srca.

7. PONORI OKO MRTVOG MORA

Niko ne zna koliko se vrtača pojavilo oko Mrtvog mora, a procenuje se da ih je od 1970. godine nastalo oko 2.500, odnosno oko 1.000 u poslednjih 15 godina.

Mrtvo more se “hrani” rekom Jordan i svake godine, sve manje i manje vode otiče u njega. More je sada samo trećina onoga koliko je bilo 1960-ih, a isušivanje jezera uzrokuje otvaranje tih ponora. To potvrđuju i hoteli i odmarališta koja su bila tik uz obalu, a sada su miljama daleko. Zbog mešanja slatke i mnogo slane vode, kao i njenog prolaska kroz tlo, podloga postaje sve slabija i propada.

Mrtvo ili Slano more oduvek je bilo podložno promenama. Nekada je bilo povezano i sa Galilejskim morem (Tiberijadsko jezero), pre nekih 18.000 godina. Ponori se javljaju sve češće zbog izgradnje i preusmeravanja reke kroz Jordan i Siriju u “vodenom ratu”, zbog čega Crno more prima manje količine vode, nego što bi to bilo normalno.

Oružani sukobi zbog reke Jordan datiraju još od osnivanja države Izrael 1948. godine i utvrđivanja činjenice da se izvori vode potrebne zemlji nalaze izvan njenih granica. Opstanak ove zemlje zavisio je od reke Jordan, koja izvire u Siriji i Libanu, njen glavni rezervoar je u Galilejskom moru.

Crno more popularno među vernicima, sada predstavlja pravu opasnost, jer, kako pojedini naučnici tvrde, svaki dan se otvori po jedan novi ponor.

6. DINOVA PLAVA RUPA

Dinova plava rupa na Bahamima.
Izvor: YouTube

Najdublja plava rupa (pod vodom) nalazi se na Bahamima. Duboka je 202 metra. Dinova plava rupa dublja je duplo od drugih plavih rupa, zbog čega je i omiljena među profesionalnim roniocima, ali i avanturistima iz celog sveta.

Prema legendi, rupu je stvorio Đavo, koji još uvek živi u njoj, i vuče ljude koji se usude da zarone.

5. RUPE NA PLANINI BALDI

Na kalifornijskoj planini Baldi jednog dečaka je 2013. godine u nacionalnom parku peščanih dina “progutala” ogromna rupa koja se odjednom otvorila.

Dečak je preživeo tri sata u dubini od tri metra, prekriven peskom. Od tada otvaranje velikih rupa u ovom nacionalnom parku postale su učestale pojava. Posađena je trava kako bi se ublažili procesi erozije, ali džinovske rupe u pesku naprasno se otvaraju.

4. ĐAVOLJA RUPA

Đavolja rupa na Bahamima.
Izvor: YouTube

Duboko u srcu Teksasa smeštena je Đavolja jama u obliku zvona čiji je otvor širok oko 15 metara, a duboka je više od 100 metara. Ta rupa je sada jedna od najvećih prirodnih staništa meksičkih slepih miševa. Unutar jame se nalaze brojni pećinski prolazi koji čekaju na istraživače, a turističke ture kroz poznate prolaze u Đavoljoj jami mogu da se dogovore sa upravom parka prirode. Za turiste mogu da budu neprijatni slepi miševi kojih ima na milione. Za jednu noć moguće ih je videti više od tri miliona.

Istorija ove jame okovana je misterijom. Tu su boravili lovci na artefakte, pre nego što se uopšte pročulo za nju, a otkriveni su i mnogobrojni predmeti. Pronađene su strele i drugi predmeti koji potiču oko 4.000 godina pre nove ere. U tom ambisu skrivali su se i kauboji koji su putovali na Zapad. Mnogo predmeta iz te ogromne jame je uništeno kada su amonijakom zaprašivali slepe miševe.

3. SOVMIL RUPA

Provalija Sovmil je druga plava rupa na Bahamima koja takođe privlači ekstremne sportiste. Rupa je nastala kao deo arheoloških iskopavanja, a zanimljivo je to da je samo jednom bila suva. U njoj su otkriveni fosili džinovske kornjače, ptice, cveće, kao i ostaci ogromnih krokodila.

2. CRNA RUPA

Još jedna misterija Bahama - crna rupa na ostrvu Andros. Iako se nalazi u blizini prethodne dve rupe ona nema divnu tirkiznu boju. Nije crna, ali je tamno ljubičasta zato što na 18 metara dubine ima sloj bakterija koje joj daju takvu boju. Ni samo ostrvo nije baš gostoljubivo. Naučnici i ronioci koji su išli do ove rupe rekli su da ih je to istraživanje podsetilo na "plivanje kroz boje", a ljubičasti sloj u rupi izgleda kao žele. Takvi slojevi mogu biti izuzetno toksični i sadrže opasne bakterije.

1. PEĆINA SON DUNG

Pećina Son Dung u Vijetnamu je najveća pećina na svetu. Ulaz u pećinu je otkrio lokalac Ho Kan 1991. godine, ali je prvi put njena unutrašnjost bila istražena 2009. godine. Otkrili su je britanski naučnici. Kada su shvatili da je jedan deo pećine dug pet kilometara, širok150 metara i visok 200, shvatili su da je reč o najvećoj pećini na svetu.

Pećina Son Dong se nalazi u vijetnamskoj provinciji Kvang Bin i čini mrežu od skoro 150 pećina koje još uvek nisu potpuno istražene, a šestodnevni aranžman koji uključuje posetu i boravak u pećini košta turiste oko 3.000 američkih dolara.

Najveća pećina na svetu nastala je pre dva do pet miliona godina. Delovi pećine su se urušavali, pa je nastalo nekoliko rupa kroz koje su se probili zraci Sunca, pa je u nekim njenim delovima počela da buja vegetacija. U pećini postoje i vodopadi, kao i stalaktiti visoki 80 metara.

Pećina Son Dung u Vijetnamu je najveća pećina na svetu.
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SUPER TEMA ,KOMENTARI BLESAVI

U BOSNI POSTOJI PLAVO JEZERO BEZ DNA.A RUPE DUBOKE U VIDU PECINA.

pakao

@SUPER TEMA ,KOMENTARI BLESAVI uz jednu od busenih rupa postoji prica da su se culi jauci (pakao?) i da je neki glas naredio da smesta odu odatle. nije trebalo busacima dvaput reci

bobi

ja po neki put kad pijem imam crne rupe!

Najnovije

Kolumnisti

loader