Šest namirnica za super doručak

Sigurno ste već milion puta do sada pročitali da je doručak najvažniji obrok, ali možda ne znate šta je najbolje jesti ujutru.

Banane

Ukoliko spadate u one koji obožavaju slatkiše i skloni ste prejedanju, banana bi trebalo da bude vaš jutranji obrok. Ona je najbolji izvor skroba i zdravih ugljenih hidrata, a to je ono što nam daje snagu, može brzo da nas razbudi i dugo nas drži sitim. Ono što je najbitnije, banane umanjuju žudnju za slatkišima. Zahvaljujući zdravoj dozi kalijuma, elektrolita koji pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska, banane su posebno dobar izbor za osobe sa hipertenzijom.

Bananu možete da pojedete uz žitarice i mleko, na parčetu hleba namazanom puterom i medom, ali i uz slani doručak, uz jogurt ili kefir, na primer.

Jaja

O konzumiranju jaja postoje različita mišljenja. Jedni ih izbegavaju zbog holesterola (žumance sadrži oko 60 odsto naše dnevne potrebe), ali su nam jaja dobrodošla kao zdrav izvor proteina i hranljivih materija poput vitamina D. Takođe, istraživanja su pokazala da holesterol koji unosimo putem hrane ne utiče u tolikoj meri kao što se do sada mislilo, na nivo holesterola u našoj krvi.

Dakle, ako izbacite drugu masnu hranu, slobodno uživajte u jajima za doručak. Ovom prilikom vam nećemo davati savete kako da ih jedete jer to sigurno znate. Najzdravija su barena, pa se držite toga.

Lubenica

Lubenica je odlična za jutarnju hidrataciju, naročito ako ste prethodno veče malo više cugnuli ili imali obilnu i tešku večeru. Ova sočna namirnica je najbolji izvor likopena - hranljive materije koja se nalazi u crvenom voću i povrću, a koja je važna za vid, srca i kao prevencija protiv karcinoma. Najbolje od svega jeto što lubenica sadrži samo 40 kalorija na oko 200 grama ploda, a nutricionisti kažu da ćete više potrošiti energije da je svarite.

Borovnice

Sveže ili zamrznute, ove supervoćkice su izuzetan antioksidans. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje borovnice može da pospeši rad naših moždanih vijuga, da one održavaju krvni pritisak u normali, da ubrzavaju metabolizam. Borovnice, takođe, imaju malo kalorija - jedna šolja ima oko 80 kalorija, tako da možete obilno da ih pospete po žitaricama koje jedete za doručak, na primer, ili da šaku borovnica ubacite u šolju kefira, da ih poređate po hlebu namazanom puterom i medom.

Žitarice

Ovde treba biti oprezan. Obavezno pročitajte na pakovanju koliko ima šećera i ostalih dodataka. Najbolje je da sami pravite miks tako što ćete kupiti ovsene i ražane pahiljice na primer, speltu, možda malo mlevenog lana, a tome dodajte ukuse koje volite - cimet, rogač, kokosovo brašno, susam... samo tako ćete biti sigurni da imate zdrav obrok.

Zašto je važno jesti žitarice? Zato što su odličan izvor proteina, folne kiseline, gvožđa, B vitamina, što pospešuju rad creva, daju energiju.

Hleb od celog zrna

Nismo zaboravili ljubitelje hleba. Ugljeni hidrati su osnova dobrog doručka, ali nije svejedno odakle dolaze. Zapamtite ovo jednostavno pravilo - hleb od celog zrna (da, baš onaj tamni, tvrđi, koji mora duže da se žvaće) sadrži više vlakana i hranljivih materija nego onaj divni mirišljavi beli hleb, kifle, kroasani, đevreci...

I šta ćete staviti na njega takođe je važno. Tost sa margarinom na primer je samo dodavanje praznih kalorija, ali ako uz integralni hleb pojedete jedno jaje i puter, ili bananu i kefir, računajte da ste odlično počeli dan.

Banane

Ukoliko spadate u one koji obožavaju slatkiše i skloni ste prejedanju, banana bi trebalo da bude vaš jutranji obrok. Ona je najbolji izvor skroba i zdravih ugljenih hidrata, a to je ono što nam daje snagu, može brzo da nas razbudi i dugo nas drži sitim. Ono što je najbitnije, banane umanjuju žudnju za slatkišima. Zahvaljujući zdravoj dozi kalijuma, elektrolita koji pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska, banane su posebno dobar izbor za osobe sa hipertenzijom.

Bananu možete da pojedete uz žitarice i mleko, na parčetu hleba namazanom puterom i medom, ali i uz slani doručak, uz jogurt ili kefir, na primer.

Jaja

O konzumiranju jaja postoje različita mišljenja. Jedni ih izbegavaju zbog holesterola (žumance sadrži oko 60 odsto naše dnevne potrebe), ali su nam jaja dobrodošla kao zdrav izvor proteina i hranljivih materija poput vitamina D. Takođe, istraživanja su pokazala da holesterol koji unosimo putem hrane ne utiče u tolikoj meri kao što se do sada mislilo, na nivo holesterola u našoj krvi.

Dakle, ako izbacite drugu masnu hranu, slobodno uživajte u jajima za doručak. Ovom prilikom vam nećemo davati savete kako da ih jedete jer to sigurno znate. Najzdravija su barena, pa se držite toga.

Lubenica

Lubenica je odlična za jutarnju hidrataciju, naročito ako ste prethodno veče malo više cugnuli ili imali obilnu i tešku večeru. Ova sočna namirnica je najbolji izvor likopena - hranljive materije koja se nalazi u crvenom voću i povrću, a koja je važna za vid, srca i kao prevencija protiv karcinoma. Najbolje od svega jeto što lubenica sadrži samo 40 kalorija na oko 200 grama ploda, a nutricionisti kažu da ćete više potrošiti energije da je svarite.

Borovnice

Sveže ili zamrznute, ove supervoćkice su izuzetan antioksidans. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje borovnice može da pospeši rad naših moždanih vijuga, da one održavaju krvni pritisak u normali, da ubrzavaju metabolizam. Borovnice, takođe, imaju malo kalorija - jedna šolja ima oko 80 kalorija, tako da možete obilno da ih pospete po žitaricama koje jedete za doručak, na primer, ili da šaku borovnica ubacite u šolju kefira, da ih poređate po hlebu namazanom puterom i medom.

Žitarice

Ovde treba biti oprezan. Obavezno pročitajte na pakovanju koliko ima šećera i ostalih dodataka. Najbolje je da sami pravite miks tako što ćete kupiti ovsene i ražane pahiljice na primer, speltu, možda malo mlevenog lana, a tome dodajte ukuse koje volite - cimet, rogač, kokosovo brašno, susam... samo tako ćete biti sigurni da imate zdrav obrok.

Zašto je važno jesti žitarice? Zato što su odličan izvor proteina, folne kiseline, gvožđa, B vitamina, što pospešuju rad creva, daju energiju.

Hleb od celog zrna

Nismo zaboravili ljubitelje hleba. Ugljeni hidrati su osnova dobrog doručka, ali nije svejedno odakle dolaze. Zapamtite ovo jednostavno pravilo - hleb od celog zrna (da, baš onaj tamni, tvrđi, koji mora duže da se žvaće) sadrži više vlakana i hranljivih materija nego onaj divni mirišljavi beli hleb, kifle, kroasani, đevreci...

I šta ćete staviti na njega takođe je važno. Tost sa margarinom na primer je samo dodavanje praznih kalorija, ali ako uz integralni hleb pojedete jedno jaje i puter, ili bananu i kefir, računajte da ste odlično počeli dan.

Banane

Ukoliko spadate u one koji obožavaju slatkiše i skloni ste prejedanju, banana bi trebalo da bude vaš jutranji obrok. Ona je najbolji izvor skroba i zdravih ugljenih hidrata, a to je ono što nam daje snagu, može brzo da nas razbudi i dugo nas drži sitim. Ono što je najbitnije, banane umanjuju žudnju za slatkišima. Zahvaljujući zdravoj dozi kalijuma, elektrolita koji pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska, banane su posebno dobar izbor za osobe sa hipertenzijom.

Bananu možete da pojedete uz žitarice i mleko, na parčetu hleba namazanom puterom i medom, ali i uz slani doručak, uz jogurt ili kefir, na primer.

Jaja

O konzumiranju jaja postoje različita mišljenja. Jedni ih izbegavaju zbog holesterola (žumance sadrži oko 60 odsto naše dnevne potrebe), ali su nam jaja dobrodošla kao zdrav izvor proteina i hranljivih materija poput vitamina D. Takođe, istraživanja su pokazala da holesterol koji unosimo putem hrane ne utiče u tolikoj meri kao što se do sada mislilo, na nivo holesterola u našoj krvi.

Dakle, ako izbacite drugu masnu hranu, slobodno uživajte u jajima za doručak. Ovom prilikom vam nećemo davati savete kako da ih jedete jer to sigurno znate. Najzdravija su barena, pa se držite toga.

Lubenica

Lubenica je odlična za jutarnju hidrataciju, naročito ako ste prethodno veče malo više cugnuli ili imali obilnu i tešku večeru. Ova sočna namirnica je najbolji izvor likopena - hranljive materije koja se nalazi u crvenom voću i povrću, a koja je važna za vid, srca i kao prevencija protiv karcinoma. Najbolje od svega jeto što lubenica sadrži samo 40 kalorija na oko 200 grama ploda, a nutricionisti kažu da ćete više potrošiti energije da je svarite.

Borovnice

Sveže ili zamrznute, ove supervoćkice su izuzetan antioksidans. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje borovnice može da pospeši rad naših moždanih vijuga, da one održavaju krvni pritisak u normali, da ubrzavaju metabolizam. Borovnice, takođe, imaju malo kalorija - jedna šolja ima oko 80 kalorija, tako da možete obilno da ih pospete po žitaricama koje jedete za doručak, na primer, ili da šaku borovnica ubacite u šolju kefira, da ih poređate po hlebu namazanom puterom i medom.

Žitarice

Ovde treba biti oprezan. Obavezno pročitajte na pakovanju koliko ima šećera i ostalih dodataka. Najbolje je da sami pravite miks tako što ćete kupiti ovsene i ražane pahiljice na primer, speltu, možda malo mlevenog lana, a tome dodajte ukuse koje volite - cimet, rogač, kokosovo brašno, susam... samo tako ćete biti sigurni da imate zdrav obrok.

Zašto je važno jesti žitarice? Zato što su odličan izvor proteina, folne kiseline, gvožđa, B vitamina, što pospešuju rad creva, daju energiju.

Hleb od celog zrna

Nismo zaboravili ljubitelje hleba. Ugljeni hidrati su osnova dobrog doručka, ali nije svejedno odakle dolaze. Zapamtite ovo jednostavno pravilo - hleb od celog zrna (da, baš onaj tamni, tvrđi, koji mora duže da se žvaće) sadrži više vlakana i hranljivih materija nego onaj divni mirišljavi beli hleb, kifle, kroasani, đevreci...

I šta ćete staviti na njega takođe je važno. Tost sa margarinom na primer je samo dodavanje praznih kalorija, ali ako uz integralni hleb pojedete jedno jaje i puter, ili bananu i kefir, računajte da ste odlično počeli dan.