U tajlandskom restoranu Gagan služi se uglavnom indijska hrana, a hit je jelo pod nazivom “vijagra” - ostrige u začinjenoj marinadi uz koje se dobija i sladoled. Gosti ovog restorana mogu da uživaju i u jagnjetini koja se služi uz hleb od paradajza. Naravno, u prestižnom Gaganu dostupan je i jastog, kao i klopa iz portugalske, britanske, norveške i japanske nacionalne kuhinje.
Ovaj restoran je poznat, pre svega, po različitim začinima iz svih krajeva sveta koje osoblje koristi za pravljenje jela. Tipičan obrok u ovom restoranu čini salata od tikvica i lignji, razne biljake, indijski orah i sos od mandarina. Još neke od uobičajenih stvari na meniju su kokosovo mleko, brazilski orah, sušeni mango, jastog...
Japanski restoran Narisava poznat je, osim po tome da je gotovo nemoguće rezervisati sto zbog gužve, i po tome što se meni konstantno menja. Njihov jelovnik je uvek tematski i u skladu sa godišnjim dobima. Ovde se služe isključivo japanski specijaliteti. Narisava je specifičan po tome što šef kuhinje sprema takozvani šumski hleb (hleb sa raznim začinima i biljkama), koji narasta pod plamenom sveća. Još jedno od neobičnih jela je puter od peršuna koji izgleda kao lopta napravljena od mahovine. Služi se i japanska riba čiaju, supa od korena čička...
U sedmom najboljem restoranu na svetu, na jelovniku se mogu naći pileća džigerica, grilovani hleb, puževi, ostrige, žablji bataci, grilovana hobotnica, salata od jastoga... a svi ovi specijaliteti služe se uz povrće i salatu od limuna.
U restoranu koji ima dve mišlen zvezdice, dostupna su 24 specijaliteta. Neki od njih su: oslić sa karfiolom i sirom, riba sargo uz koju se služi testenina, supa od povrća i semenki suncokreta, teletina u medu...
U fensi njujorškom restoranu na jelovniku se mogu naći kavijar i dimljena jesetra uz koje se služi krem-sir, salata od lubenice sa kozjim sirom, kuvani jastog, grilovana teletina, pačetina sa medom i lavandom, marinirane šljive sa jasminom i indijskim orahom...
U četvrtom najboljem restoranu na svetu služe se školjke obogaćene začinskim biljem, hobotnica, razne vrste ribe, škampi, a gosti mogu da uživaju i u svinjetini... Uz ribu i morske plodove uglvnom služe kukuruz, prave specijalitete od krompira i kamilice, a kakav bi to fensi restoran bio da ne služe i – hobotnicu.
Danski restoran Noma nekoliko puta je proglašavan najboljim na svetu, a ove godine je zauzeo treće mesto. Gosti Nome na meniju mogu naći divlje šljive koje se jedu uz latice divlje ruže, luk na žaru, škampe u začinskom bilju, jastog, pečurke začinjene peršunom, ćuretina, tradicionalni danski kolači sa sirom, sušena šargarepa...
U drugom najboljem restoranu na svetu služe se kobasice sa mortadelom začinjene pistaćima i lukom, morel (jestiva gljiva) uz koju se jedu kobasica, testenina i povrće. Ovaj restoran poznat je po tome što se parmezan sprema na pet različitih načina, u zavisnosti od toga koliko je star. Gosti ovde mogu da gricnu i taljatele sa sosom od ćuretine... Jedan od dezerta je i sladoled od bosiljka i mocarele.
Najbolji restoran na svetu osnovan je 1986. godine, ima tri mišlen zvezdice, a prošle godine ga je Trip Advisor proglasio najboljim na svetu, na osnovu ocena gostiju. U okviru jelovnika ovog španskog restorana gostima se služi jastog uz zamrznuto začinsko bilje, svinjetina sa sosom od sardine, omlet od kavijara i dimljene haringe, račići, karamelizovane masline...
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.