Zanimljive cinjenice o kafi

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liste

Pre nego što popijete kafu...

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

...pročitajte neke od činjenica koje sigurno ne znaju ni "ozbiljni" ljubitelji kafe.

  Kafa je zapravo voće

Zrna kafe su ustvari delovi plodova koji liče na višnje i koji rastu na žbunovima. Takođe, iako je kafa zapravo seme, zovemo je zrno jer podseća na zrna pasulja.

Plemenito drvo

Francuski kralj Luj XIV naložio je da se sagradi prva staklena bašta u Evropi, ali ne da bi se u njemu gajilo cveće, kako su mnogi pomislili, već da bi se tu uzgajalo prvo drvo kafe u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svetu - od njega potiče milijarde primeraka drveća arabike, koje je izvoženo u Ameriku i u druga područja.

Gete inspirisao pronalazak kofeina

Čuveni nemački pisac Gete je bio veliki prijatelj i poštovalac uglednog hemičara Deberainera. Pri jednom od njihovih susreta, hemičar mu je ispričao priču o svom veoma talentovanom studentu Rungeu. Kada je do susreta došlo, pisac i naučnik satima su diskutovali o hemiji, da bi Gete na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima arabika kafe. Mladi naučnik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržine te male, drvene kutije. Nekoliko meseci kasnije uspešno je izolovao aktivnu supstancu iz kafe, i nazvao je kofein.

Najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svetu

Dokazano je da kafa deluje kao blagi stimulans na mozak i telo, povećava pažnju i koncentraciju. Počinje da deluje već posle 20, 30 minuta nakon konzumiranja, mada svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris da bismo probudili svoja čula.

Vrela kafa - najbolja za probanje arome

Za ocenu svojih mešavina, degustatori moraju da probaju kafu. Radi se o složenom procesu koji podrazumeva probanje ukusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vreme, tako i nakon postupka prženja. Degustator takođe proba kafu na različitim temperaturama da bi osetio čitav spektar prisutnih ukusa.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 155

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.....

Ok,ma snalazljivi smo mi,mi cemo se uvijek naci pa i u mrklom mraku 😊Volim te znas,bas si mi falio sinoc.

RIDDICK

@..... Ma jao! Nista mi ne pricaj poludeo sam probaj da zamislis da si na mom mestu druga me vodi u grad i ko zna sta jos u stvari necemo vise ni rec o tome. Izvini. Ej jel mozemo da se nadjemo na fb da se nesto ispricamo? Ako ti ne mozes onda na mondu ali na onoj drugoj temi gde ima jako malo kom. Javi mi na toj temi gde cemo jer ja ne smem dugo da se zadrzavam ovde zbog kredita a fb mi je dzabe. Kako god hoces samo mi javi na onoj temi na mondu poludeh ovako.

RIDDICK

@..... Eto me ovde opet ziv sam jos😂

Najnovije

Kolumnisti