Nedavno je Food Network objavio rezultate anonimnih upitnika, koje su popunjavali mnogbrojni kuvari i gde su ih ubedili da otkriju tajne koje nikada ne bi rekli gostima restorana.
Evo deset tajni, koje bi trebalo da znate:
1. Probirljivi gosti su "smarači"
Želite piletinu sa graškom umesto sa pečurkama? U tom slučaju verovatno želite i da iznervirate kuvara, jer sudeći po ovoj anketi, preko 60 odsto njih je reklo da ovo smatra vrlo iritantnim.
2. Dodavanje hleba - drugom stolu
Tri kuvara su priznala da se nepojeden, ali moguće dodirivan hleb, koji je sklonjen sa stola, može naći na nekom drugom stolu u njihovom restoranu. Učinite uslugu drugima: pojedite hleb, a ako ga ne želite, nemojte ni da ga pipate.
3. Pravilo od pet sekundi
Svi znate za nepisano pravimo da je hrana i dalje jestiva ukoliko padne na pod, a vi je pokupite u narednih pet sekundi? Pa, kuvari znaju za to takođe, a čak 25 odsto njih je priznalo i da ga se redovno pridržava.
4. Šta da ne naručite
Kada jedu po restoranima, većina kuvara izbegava paste i jela sa piletinom, jer su "precenjene" i "najmanje zanimljive" ponude u jelovniku.
5. Dosadne pošasti
Biće vam žao što ovo nije ostala tajna, jer bubašvabe nisu retkost po kuhinjama restorana. Čitavih 75 odsto onih koji su popunjavali upitnik, reklo je da su lično videli neželjene napasti.
6. Specijalna ponuda u jelovniku je zaista specijalna
"Zvezde" jelovnika nisu samo puko hvalisanje kuvara jelima sa čudnim imenima. Mnogi od njih su rekli da ova jela sadrže sezonske sastojke i da su u pitanju "eksperimentalni" obroci.
7. Vegeterijanska jela... ili nešto poput toga
Ukoliko ste striktni vegeterijanac, trebalo bi da znate da vaše jelo i ne mora da bude striktno vegeterijansko. Oko 15 odsto kuvara je priznalo da njihova vegeterijanska jela nisu u potpunosti sa "bez mesa" standardom.
8. Osveta
Svi ste čuli "horor" priče o kuvarima, koji kažnjavaju bezobrazne goste tako što urade nešto vrlo loše sa njihovim jelima iza zatvorenih vrata kuhinje. Pa, iako se to zaista dešava, samo 13 odsto ispitanih kuvara je reklo da je prisustvovalo takvim situacijama.
9. Dajte dobru napojnicu
Kada ste u inostranstvu, kuvari naglašavaju da je korektna napojnica 20 odsto od ukupne cene računa - tako i oni rade.
10. Ili nemojte
Ovo je ipak ono što češće urade. Čak 90 odsto njih veruje da je pravedno dati manju napojnicu kao kaznu za lošu uslugu.
Odlazak u restoran više neće izgledati kao opuštanje nakon ovoga...
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.