1. Da li ima "belo" mesto

Slatka lubenica bi trebalo da je na jednom mestu izbledela, da je tu skoro bez boje. To znači da je rasla i sazrevala prirodnim putem, na zemlji.

2. Da li ima "oštećenja"

Prirdno uzgajana lubenica bi trebalo da ima, uglavnom blizu vrha, takozvane ogrebotine koje su nastale kada su se pčele hranile iz cveta lubenice. Kažu da što više takvih mesta vidite na lubenici, to je ona slađa.

3. Da li je dečak ili devojčica

Da, da i lubenica ima rod - muški i ženski. Kada je reč o lubenici "dečaku", ona je izdužena, dok su "devojčice" više okrugle. One su i slađe, naravno.

4. Veličina (ni)je bitna

Najveća lubenica može biti i vaša najveća greška, zato se ne obazirite na veličinu već na sve ostalo.

5. Kakav joj je "rep"

Onaj mali zeleni patraljak pokazuje koliko je lubenica zrela. Ako je zelene boje znači da je lubenica ubrana prerano. Ako je suv - zrela je i slatka.

Pročitajte i ovo:

Kako da znate da li je dinja sveža i slatka