Tokom leta je bogata ponuda voća, pa često kupimo i više nego što možemo da pojedemo. Pogledajte kako da iskoristite jabuke.
Jabuke prvo dobro operite i ocistite. Obavezno izdvojite semenke. Ocišcene jabuke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ili ih usitnite na neki treci nacin.
Samlevene jabuke stavite u staklenu teglu ili neku vecu ciniju. Jabuke možete i rukama dobro da izgnjecite da puste svoj sok.
Kada ste izgnjecili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šecer na sledeci nacin - na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šecera i najmanje 2 litra vode.
Šta to znaci?
Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šecera (možete i 500 g na 5 kg). Da li ce vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su socne jabuke. Ako sipate više vode imacete i više sirceta, ali blažeg - a to ne bi trebalo da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tecnosti - u svom soku ili u vodi, pišu "Vecernje novosti".
Ako nema tecnosti nece biti ni sirceta, a osim toga i ako je smeša previše suva veca je verovatnoca da se uplesni tj. pokvari. Takode, dosta tecnosti ce ispariti, odnosno izgubicete je tokom trajanja celog procesa.
Vodite racuna da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar cetvrtinu praznu.
Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirce.
Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu - možete ih držati i na terasi na suncu. U pocetku, kada krene vrenje, jabuke ce se podici na površinu.
Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude.
Kada prestane vrenje, procedite sirce od jabuka u veci stakleni balon. Procedeno sirce držite na hladnijem i tamnom mestu, kao što su podrumi ili ostave, jer mu sledi period "odležavanja".
Na svakih desetak dana treba da pretacete sirce (kroz gazu). To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više procedujete imacete bistrije sirce.
Takode, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj cuvate sirce, formira "gljiva" - bacite je kad procedujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sircetu, što spada u normalan proces.
Sirce je za upotrebu i cim ga prvi put procedite, ali kao i vino, odležavanjem cete dobiti bolji ukus i miris.
Još fenomenalnih recepata pogledajte u: