Evo lakog recepta koji će vaše meso sa roštilja podići na novi nivo!
Ako želite nešto posebno uz roštilj, osim "obaveznog" luka i dodataka kao što su senf i kecap, ovaj brzi i laki recept je za vas!
Roštilj sos koristi se u ishrani od 17. veka, i predstavlja mešavinu nekoliko sastojaka koji daju dodatni ukus pecenom mesu. Tradicionalno, sadrži kecap ili sos od paradajza, kiseli sastojak kao što je jabukovo sirce, i zacine, mada postoje i varijante koje sadrže i majonez.
Najbrže i najukusnije marinade za meso sa roštilja
Trebalo bi da ga bude dovoljno da porciju roštilja ucini zanimljivijom, ali ne previše zacinjenom, pa se maže ili po samom mesu, ili po "podlozi" kao što je zemicka. Najbolje od svega je što se pravi za dvadesetak minuta, i u frižideru može da stoji desetak dana.
Sastojci:
Veca glavica luka
Dva cena belog luka
400 mililitara kecapa
Dve kašike maslinovog ulja
100 mililitara jabukovog sirceta
Tri kašike smedeg šecera
Cetiri kašike jakog senfa
Dve kašicice "vuster" sosa
Kašicica ljute paprike u prahu
So i biber
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk i beli luk. Kada omekšaju, dodajte sve sastojke, zalijte sa najmanje pola caše vode (gustina zavisi od kecapa koji koristite), i krckajte 10-15 minuta, dok ne dobijete željenu gustinu sosa. Sipajte ga u flašu ili teglu, i držite u frižideru.
Koji je vama omiljeni sos uz roštilj? Recite nam u komentarima!