Ako želite nešto posebno uz roštilj, osim "obaveznog" luka i dodataka kao što su senf i kečap, ovaj brzi i laki recept je za vas!
Roštilj sos koristi se u ishrani od 17. veka, i predstavlja mešavinu nekoliko sastojaka koji daju dodatni ukus pečenom mesu. Tradicionalno, sadrži kečap ili sos od paradajza, kiseli sastojak kao što je jabukovo sirće, i začine, mada postoje i varijante koje sadrže i majonez.
Trebalo bi da ga bude dovoljno da porciju roštilja učini zanimljivijom, ali ne previše začinjenom, pa se maže ili po samom mesu, ili po "podlozi" kao što je zemička. Najbolje od svega je što se pravi za dvadesetak minuta, i u frižideru može da stoji desetak dana.
Sastojci:
Veća glavica luka
Dva čena belog luka
400 mililitara kečapa
Dve kašike maslinovog ulja
100 mililitara jabukovog sirćeta
Tri kašike smeđeg šećera
Četiri kašike jakog senfa
Dve kašičice "vuster" sosa
Kašičica ljute paprike u prahu
So i biber
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk i beli luk. Kada omekšaju, dodajte sve sastojke, zalijte sa najmanje pola čaše vode (gustina zavisi od kečapa koji koristite), i krčkajte 10-15 minuta, dok ne dobijete željenu gustinu sosa. Sipajte ga u flašu ili teglu, i držite u frižideru.
Koji je vama omiljeni sos uz roštilj? Recite nam u komentarima!
"Ovo je trenutak da njemu odgovorim, kome nije jasno objasniću opet": Željko se naljutio, Partizan je oštećen
Uroš Blažić pretučen u zatvoru u Smederevu: Ubica iz Mladenovca stupio u štrajk glađu
Crvena zvezda bez petorice u Evroligi: Sferopulos progovorio o problemima, ima 11 igrača na raspolaganju
"Reći ću vam sada kakav je čovek Nikola Mirotić": Burna konferencija Mesine, progovorio posle 6 godina ćutanja
U mrežastim čarapama i miniću: Voditeljka na koncertu Jelene Rozge, prva došla i pokazala izvajane noge