Panakota (panna cotta) je desert kojeg se mnogi zaljubljenici u kuvanje plaše, jer nisu sigurni da će pogoditi savršenu teksturu ove italijanske poslastice.
Nema potrebe da se brinete - ova panakota svaki put će ispasti savršeno, a trik prilikom serviranja i hlađenja učiniće da izgleda kao iz "fensi" poslastičarnice!
Ime ovog deserta u prevodu znači "kuvana pavlaka", tradicionalno se vezuje za italijansku regiju Pijemont, a evo kako se pravi!
SASTOJCI:
400 ml pavlake za kuvanje
200 ml mleka
75 grama šećera
Ekstrakt ili aroma vanile
Tri listića želatina
Voće po želji
PRIPREMA
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i šećer sa tri-četiri kapi vanile, ali ne dozvolite da proključaju. Ocedite listiće želatina, i jedan po jedan ih dodajte u zagrejanu pavlaku uz neprestano mešanje. Kada se želatin u potpunosti rastvorio, možete da počnete sa izlivanjem!
U čemu je trik - panakota se obično servira prevrnuta na tanjiru, kako bi se gosti "divili" njenoj glatkoj strukturi i činjenici da se blago trese. Ovaj korak obično zadaje najviše muka svima koji vole slatko, a evo kako da ga izbegnete! Isperite hladnom vodom dve veće, ili nekoliko manjih lepih čaša koje ste odabrali za serviranje. Dakle, panakotu nećete prevrtati, već ćete je servirati u čaši. Ostavite u frižideru najmanje četiri sata, a najbolje preko noći.
Panakota se ukrašava svežim voćem, obično kiselkastim kako bi balansiralo njen blagi, slatki ukus. Voćkice možete i da prodinstate i da ih pažljivo prelijete kao gornji sloj na panakotu. Probajte da je ukrasite režnjevima svežih nektarina, sosom od ukuvanih malina ili kupina... Prednost panakote je u tome što izgleda otmeno, a sa samo nekoliko ukrasa zaista će zadiviti svakoga kome je poslužite.
Kada se izveštite, probajte i aromatizovanu panakotu, tako što ćete mešavini pavlake, dok se kuva, umesto vanile dodati sok od borovnice, kafu u granulama ili neki drugi ukusni dodatak. Pazite samo na to da u smesu ne dodajete limun, ananas, kivi ili slično voće, jer će njegova kiselina razgraditi želatin.
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte