Ovo "zimsko" voće je divno za sok, odličan je dodatak grčkom jogurtu ili salatama, recimo, ne samo zato što ta crvena zrnca ulepšaju izgled svakog jela, već i zato što su superzdrava.
Osim toga, divnog su i ukusa, za razliku od ostalih namirnica iz te "odlične za zdravlje" kategorije (pomislite samo na kelj i brokoli, recimo).
Nar je bogat polifenolima, kaže za Women's Health dr Patriša Banan, moćnim antioksidantima koji štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala (za koje je poznato da su povezani sa povišenim rizikom od određenih vrsta raka, zapaljenskih procesa u organizmu, ali i starenjem).
Ovo voće dobar je izvor kalijuma, elektrolita važnog za, između ostalog, zdrave mišiće.
Plod nara sadrži dosta vitamina C - u 100 grama ovog voća nalazi se 15 odsto dnevnih potreba odraslih ljudi za ovim vitaminom. Ujedno, ovo odličan je izvor i pantotenske kiseline (vitamin B-5).
Jedna porcija nara (šolja puna divnih crvenih semenki, dakle), ima: 144 kalorije, 2 grama masti, 0,2 grama zasićenih masti, 33 grama ugljenih hidrata, 5 miligrama natrijuma, 24 grama čećera, 7 grama vlakana i 3 grama proteina.
Nar ima nešto više šećera, istina, ali ima i mnogo vlakana koja nivo šećera u krvi održavaju stabilnim.
Dakle, vrlo je zdrav. A kako da stignete do tih dragocenih malih semenki?
Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža
Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu, odnosno vrh nara, i bazu. Nakon toga napravimo još četiri uzdužna reza, kao kod guljenja narandže, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo videti kako su zrna grupisana u različite odeljke omeđene belom membranom.
Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bele membrane. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar rezati na dve polovine jer se na taj način gubi mnogo soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odeliti ga na rezovima na četiri dela. Sledi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahteva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje.
Metoda uranjanjem u vodu
Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a takođe uključuje sečenje kore nara nožem. Razlika je u tome što dobijene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i potiscima odvajamo zrna, no ne moramo da budemo toliko oprezni jer će voda sprečiti pucanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procediti kroz cediljku. Iako nema prskanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i ukusa.
Tehnika udaranjem
Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina je isti kao u prve dve metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo je iznad šire posude i udaramo drvenom varjačom ili kuhinjskom špatulom po strani kore dok je strana sa zrncima usmerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez njihovog preteranog uništavanja ili curenja soka.
"Dok sam živ, plakaću za njima": Goran Vesić kroz suze objasnio zašto podnosi ostavku (Video)
Zvezda od dominacije do problema u Pioniru: Trojkaška rapsodija, drama i pobeda u derbiju kola!
Zvezda bez sedmorice važnih igrača na Barselonu: Muke za Milojevića, startna postava se već zna
Dominacija Partizana u Železniku: Ubedljiva pobeda za 7-0, razigrao se i Vašington
Goran Vesić podnosi ostavku!