Tart od jabuka izgleda impresivno, i idealan je kao lagani desert kada vam dođu gosti. Najbolje u ovom receptu je to što testo možete da zamrznete i samo izvadite kada se gosti najave, a ceo tart možete pripremiti i do tri dana unapred, i samo ispeći kada vam je zgodno.

Sastojci:

190 grama brašna

50 grama šećera

115 grama hladnog putera

60 mililitara hladne vode

¼ kašičice soli

Dve do tri veće jabuke

50 grama smeđeg šećera

Dve kašičice limunovog soka

Kašičica cimeta

Jedno jaje (za premaz)

Priprema:

Pomešajte brašno, beli šećer i so, a zatim dodajte rashlađeni puter isečen na kockice. Poslastičari predlažu da ovo testo pravite "gnječilicom" za pire, i na taj način umešate puter u suve sastojke, kako ga toplota vaših ruku ne bi rastopila. Postepeno dodajte pomalo hladne vode, dok ne dobijete ujednačeno testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje pola sata. Ukoliko ga nećete peći odmah, u frižideru može da stoji do tri dana.

Dok se testo hladi, pređimo na fil – isecite jabuke na tanke kriške, i pomešajte ih sa smeđim šećerom, limunovim sokom i cimetom. Ukoliko su jabuke previše sočne, ovoj mešavini možete dodati i jednu kašičicu brašna.

Rernu zagrejte na 190 stepeni, i veći pleh obložite papirom za pečenje. Testo izvaljajte u oblik po želji, četvorougani ili obli, pustite mašti na volju. Po srednjem delu testa naređajte kriške jabuka, ostavivši rub testa od oko pet centimetara. Kada poređate sve jabuke, presavijte taj rub testa ka unutra, tako da štiti jabuke i formira ivicu tarta. Premažite ivice testa umućenim jajetom, kako bi lepo porumenele.

Pecite oko 35 minuta u zagrejanoj rerni – znaćete da je gotovo kada korica postane zlatna, a fil lepo ukrčkan. Ostavite tart da se ohladi desetak minuta, i zatim poslužite.

Šta je vaš omiljeni desert? Recite nam u komentarima!