Vanilice se prave relativno lako, mogu da stoje dugo i izgledaju neodoljivo, ali danas kao da više nisu "u modi". Pa, prisetite se detinjstva, evo recepta.

Sastojci:

350 grama brašna

200 grama masti

Tri žumanceta

150 grama šećera

150 grama šećera u prahu

100 grama mlevenih oraha

Dve kesice vanilin-šećera

Pekmez

Priprema:

Od masti, brašna, šećera, mlevenih odraha, žumanaca i jedne kesice vanilin-šećera zamesite testo. Mesite dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu, a zatim ga razvucite oklagijom na debljinu od oko pola centimetra.

Manjom modlom za kolače ili rakijskom čašicom vadite kolutiće testa, ređajte u pleh u koji ste stavili papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Kad se malo ohlade, kolačiće premazujte pekmezom i spajajte dva po dva.

U prah šećer dodajte kesicu vanilin-šećera da još malo "zamiriše", valjajte kolačiće i slažite u činiju. Vanilice mogu da stoje dosta dugo, ali… to se retko dešava. Teško im je odoleti.