Verovatno ste već čuli za banana bread, odnosno hleb sa bananama, a evo kako se sprema.  

Sastojci:

Dve šolje brašna

Kašičica sode bikarbone

Kašičica praška za pecivo

Pola kašičice cimeta

Malo soli (na vrh kašičice)

Dve velike, zrele banane

Pola šolje ulja

Dva jaja

2/3 šolje belog šećera

Dve kašičice instant kafe

Šest kašika putera (istopljenog)

Šest kašika smeđeg šećera

Kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh podmažite uljem.

U posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, beli šećer, cimet i so.

U veliku posudu stavite banane i izgečite ih viljuškom dok ne budu prilično glatke i kremaste, pa dodajte ulje, jaja, šećer i kafu. Dobro izmešajte, a onda postepeno dodajte brašno i ostale dodatke iz druge posude – sipajte pomalo i sve vreme mešajte, dok smesa ne postane potpuno glatka.

Rasporedite ravnomerno u pleh i pecite oko sat vremena, a da li je slatki hleb gotovo proverite pomoću čačkalice. Ostavite da se ohladite pre nego što poslasticu izvadite iz pleha.

Rastopite puter u tiganju na srednoj vatri, pa dodajte smeđi šećer i ekstrakt vanile. Pustite da smesa proključa, ali sve vreme mešajte da bi se šećer rastopio, pa smanjite vatru i ostavite sirup da se krčka oko tri minuta. Pustite da se prohladi, ali ne sasvim – važno je da i dalje bude topao i tečan, pa prelijte preko slatkog hleba.

Poslastica je spremna za posluženje kada se glazura stegne.