Verovatno ste već čuli za banana bread, odnosno hleb sa bananama, a evo kako se sprema.
Sastojci:
Dve šolje brašna
Kašičica sode bikarbone
Kašičica praška za pecivo
Pola kašičice cimeta
Malo soli (na vrh kašičice)
Dve velike, zrele banane
Pola šolje ulja
Dva jaja
2/3 šolje belog šećera
Dve kašičice instant kafe
Šest kašika putera (istopljenog)
Šest kašika smeđeg šećera
Kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh podmažite uljem.
U posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, beli šećer, cimet i so.
U veliku posudu stavite banane i izgečite ih viljuškom dok ne budu prilično glatke i kremaste, pa dodajte ulje, jaja, šećer i kafu. Dobro izmešajte, a onda postepeno dodajte brašno i ostale dodatke iz druge posude – sipajte pomalo i sve vreme mešajte, dok smesa ne postane potpuno glatka.
Rasporedite ravnomerno u pleh i pecite oko sat vremena, a da li je slatki hleb gotovo proverite pomoću čačkalice. Ostavite da se ohladite pre nego što poslasticu izvadite iz pleha.
Rastopite puter u tiganju na srednoj vatri, pa dodajte smeđi šećer i ekstrakt vanile. Pustite da smesa proključa, ali sve vreme mešajte da bi se šećer rastopio, pa smanjite vatru i ostavite sirup da se krčka oko tri minuta. Pustite da se prohladi, ali ne sasvim – važno je da i dalje bude topao i tečan, pa prelijte preko slatkog hleba.
Poslastica je spremna za posluženje kada se glazura stegne.
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Najvažnije promene u gradskom prevozu od 1. januara! Ove stvari morate da znate, a nema više plaćanja karata
"To je tajna između Željka i mene": Nilikina za MONDO progovorio o Partizanu, Dončiću i pozivu Crvene zvezde
Relja u Beogradu našao skupoceni novčanik pored kontejnera: Kada ga je vratio vlasnici, ostao je potpuno razočaran
"Video sam jasnu ideju i dugoročnu viziju": Mijatović objasnio kako je odabran novi trener Partizana