Kinoa važi za najzdraviju žitaricu na svetu, nazivaju je i superhranom jer je puna zdravih vitamina i minerala, a evo super recepta koji će vam pomoći da je "uvedete" u svoju ishranu.
Sastojci (za tri porcije):
Šolja kinoe
Dve šolje vode
400 grama leblebija
Jedan krastavac srednje veličine, iseckan na kockice
Jedna crvena paprika srednje veličine, iseckana na kockice
Jedan manji crveni luk, iseckan
Četvrtina šolje maslinovog ulja
Četvrtina šolje limunovog soka (isceđenog iz dva ili tri limuna)
Kašičica vinskog sirćeta
Dva čena belog luka, iseckana
Pola kašičice soli
Malo bibera, po ukusu
Malo peršuna, po ukusu
Priprema:
Najpre, isperite kinou i stavite da se kuva u šerpu srednje veličine. Kada provri na jakoj vatri, smanjite na tihu i ostavite da se kuva oko 20 minuta, dok ne upije svu vodu. Skinite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji oko pet mnuta.
U veću posudu stavite leblebije, krastavac, papriku, crni luk i peršun. Odložite sa strane.
U drugu, manju posudu, pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, sirće, beli luk i so. Mešajte da se sastojci sjedine, pa odložite sa strane.
Kada se kinoa malo ohladila, dodajte je u veću posudu, gde su leblebije, krastavac, paprika, crni luk i peršun. Promešajte, pa sipajte preliv sa maslinovim uljem i limunovim sokom i dobro izmešajte. Dodajte malo bibera po ukusu i pospite malo peršuna.
Ovu salatu možete da poslužite hladnu ili na sobnoj temperaturi, a prekrivena u frižideru može da stoji i do četiri dana.
Koja je vaša omiljena salata?
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!