Kinoa važi za najzdraviju žitaricu na svetu, nazivaju je i superhranom jer je puna zdravih vitamina i minerala, a evo super recepta koji će vam pomoći da je "uvedete" u svoju ishranu.

Sastojci (za tri porcije):

Šolja kinoe

Dve šolje vode

400 grama leblebija

Jedan krastavac srednje veličine, iseckan na kockice

Jedna crvena paprika srednje veličine, iseckana na kockice

Jedan manji crveni luk, iseckan

Četvrtina šolje maslinovog ulja

Četvrtina šolje limunovog soka (isceđenog iz dva ili tri limuna)

Kašičica vinskog sirćeta

Dva čena belog luka, iseckana

Pola kašičice soli

Malo bibera, po ukusu

Malo peršuna, po ukusu

Priprema:

Najpre, isperite kinou i stavite da se kuva u šerpu srednje veličine. Kada provri na jakoj vatri, smanjite na tihu i ostavite da se kuva oko 20 minuta, dok ne upije svu vodu. Skinite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji oko pet mnuta.  

U veću posudu stavite leblebije, krastavac, papriku, crni luk i peršun. Odložite sa strane.

U drugu, manju posudu, pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, sirće, beli luk i so. Mešajte da se sastojci sjedine, pa odložite sa strane.

Kada se kinoa malo ohladila, dodajte je u veću posudu, gde su leblebije, krastavac, paprika, crni luk i peršun. Promešajte, pa sipajte preliv sa maslinovim uljem i limunovim sokom i dobro izmešajte. Dodajte malo bibera po ukusu i pospite malo peršuna.

Ovu salatu možete da poslužite hladnu ili na sobnoj temperaturi, a prekrivena u frižideru može da stoji i do četiri dana.

Koja je vaša omiljena salata?