Malo se potrudite, kuća zamiriše na vanilin šećer i sve odjednom postane kako treba.

Sastojci:

Tri žumanceta

Pola litre mleka (ili po 250 mililitara mleka i mlake vode)

Kašika i po šećera

Malčice soli

Kesica vanilin-šećera

Jedna šolja šećera u prahu

15 grama putera

750 grama brašna

25 grama kvasca

Kašičica ruma

Ulje za prženje

Priprema:

Kvasac rastopite u mlakom mleku, dodajte kašičicu šećera i ostavite na toplom, da odstoji.

Žumanca umutite sa puterom, dodajte ostatak šećera, navrh noža soli, kašičicu ruma, mleko sa kvascem i mutite mikserom. Kad se sve sjedini, dodajte brašno, vrlo sporo, malo po malo, mešajući sve vreme miskerom (upotrebite deblje žice). Možete korisititi misker pošto testo treba da bude meko.

Testo dobro pokrijte, i ostavite na toplom oko sat vremena, da nadođe.

Kad testo naraste, oklagijom ga razvucite na debljinu od oko jednog i po centimetra, a zatim okruglim kalupom vadite krofne i spuštajte u dobro zagrejano ulje. Krofne pržite dok ne porumene sa obe strane, a zatim ih vadite i stavite na papirni ubrus, koji će upiti višak ulja.

U šećer u prahu dodajte kesicu vanilin šećera, pa pospite krofne dok su još tople.