Evo idealne poslastice za hladne zimske dane.

Sastojci:

Za preliv:

Četvrtina šolje šećera

Trećina šolje smeđeg šećera

Kašičica cimeta

Malo muskatnog oraščića (na vrh kašičice)

180 grama istopljenog putera

Šolja i jedna trećina brašna

Za kolač:

Šest kašika putera ili oko 85 grama (držati na sobnoj temperaturi)

Tri četvrtine šolje šećera

Dva veća jaja

Kašičica ekstrakta vanile

Pola kašičice narendane kore limuna

Dve trećine šolje kisele pavlake

Šolja i jedna četvrtina brašna

Kašičica praška za pecivo

Četvrtina kašičice sode bikarbone

Pola kašičice soli

Šolja svežih borovnica

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh podmažite i pospite brašnom.

Najpre spremite preliv: U posudu stavite šećer, smeđi šećer, cimet i muskatni oraščić. Promešajte, nalijte istopljeni puter, pa brašno. Dobro promešajte i ostavite sa strane.

Sada pripremajte testo za kolač.

U posudu stavite puter i šećer, pa mutite mikserom četiri-pet minuta. Smanjite brzinu miksera i dodajte jedno po jedno jaje, zatim ekstrakt vanile, narendanu koru limuna i pavlaku.

U odvojenu posudu stavite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ovu mešavinu dodajte u posudu u kojoj ste mutili jaja i ostale sastojke, i nastavite da mutite mikserom na smanjenoj brzini. Kada se masa dobro sjedini, isključite mikser, dodajte borovnice i promešajte.

Ravnomerno nalijte smesu u pleh i nožem je razvucite do ivica. Nakon toga, prstima nanesite preliv (najbolje je prstima, pošto je preliv malo gušći) odozgo i pecite 40-50 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.

Ostavite da se ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu.