Palačinke se u Švedskoj ne spremaju baš isto kao kod nas, ali su i ove jednako ukusne. Probajte i uverite se!

Sastojci:

110 grama putera

Šolja brašna

Šolja i tri četvrtine punomasnog mleka

Tri veća jaja

Pola kašičice ekstrakta vanile

Četvrtina kašičice soli

Šećer u prahu za posipanje i sveže voće za dekoraciju

Džem/marmelada 

Priprema:

U posudu sipajte brašno, mleko, jaja, istopljeni puter (polovinu ukupne količine), ekstrakt vanile i so, pa mutite dok smesa ne bude glatka.

Zagrejte tiganja na srednjoj vatri, a zatim na njega stavite kašičicu putera da se rastopi. Odozgo sipajte otprilike jednu trećinu šolje smese, toliko je dovoljno za jednu palačinku, i nakrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila po celom tiganju. Pecite minut do minut i po, pa je okrenite na drugu stranu i pecite još 15 do 30 sekundi.

Prebacite je na tanjir, a sa ostatkom smese ponavljajte isto – stavite po malo putera da se istopi svaki put pre nego što stavite smesu u tiganj. Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 12 palačinki, a ako vam se smesa učini gustom, dodajte malo vode.

Gotove palačinke premažite džemom/marmeladom, medom ili prelijte istopljenom tamnom čokoladom, savijte na četvrtine, odozgo poređajte voće i pospite šećerom u prahu.