Isprobajte ovaj jednostavan recept za domaće perece - meke iznutra, krckave spolja. Treba vam malo vremena, a vaši ukućani će ih obožavati.
Sastojci:
Za testo
1 ½ šolja tople vode
Kašičica šećera
Dve kašičice soli
Kašičica suvog kvasca
Četiri šolje brašna
Četvrtina šolje maslinovog ulja
Susam, kim, krupnija so za posipanje (po ukusu)
Za kuvanje
Šest šolja vode
Kašičica soli
Prašak za pecivo
40 grama soda-bikarbone
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, kvasac, so i šećer. Ostavite da odstoji desetak minuta. Dodajte brašno i maslinovo ulje, i mesite desetak minuta, dok ne dobijete ujednačeno testo.
Testo oblikujte u loptu, pokrijte samoprijanjajućom folijom i ostavite sat vremena na toplom.
Rernu zagrejte na 220 stepeni, pripremite plići pleh u koji ćete staviti papir za pečenje.
Testo podelite na osam jednakih delova, pa od svakog dela napravite "štraftu" dugačku oko 15 centimetara, kotrljajući dlanovima. Zatim testo oblikujte u perecu.
U vodu sipaje soda-bikarbonu i so i zagrejte do ključanja. Svaku perecu kuvajte 30 sekundi u ključaloj vodi, a zatim je prebacite u pleh. Pospite solju, susamom ili kimom, pa pecite još petnaestak minuta, ili dok ne porumene.
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
Svetislav Pešić u emisiji izdiktirao spisak Srbije: Pozvao trojicu iz Zvezde, a četvoricu iz Partizana
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"