Isprobajte ovaj jednostavan recept za domaće perece - meke iznutra, krckave spolja. Treba vam malo vremena, a vaši ukućani će ih obožavati.

Sastojci:

Za testo

1 ½ šolja tople vode

Kašičica šećera

Dve kašičice soli

Kašičica suvog kvasca

Četiri šolje brašna

Četvrtina šolje maslinovog ulja

Susam, kim, krupnija so za posipanje (po ukusu)

Za kuvanje

Šest šolja vode

Kašičica soli

Prašak za pecivo

40 grama soda-bikarbone

Priprema:

Pomešajte toplu vodu, kvasac, so i šećer. Ostavite da odstoji desetak minuta. Dodajte brašno i maslinovo ulje, i mesite desetak minuta, dok ne dobijete ujednačeno testo.

Testo oblikujte u loptu, pokrijte samoprijanjajućom folijom i ostavite sat vremena na toplom.

Rernu zagrejte na 220 stepeni, pripremite plići pleh u koji ćete staviti papir za pečenje.

Testo podelite na osam jednakih delova, pa od svakog dela napravite "štraftu" dugačku oko 15 centimetara, kotrljajući dlanovima. Zatim testo oblikujte u perecu.

U vodu sipaje soda-bikarbonu i so i zagrejte do ključanja. Svaku perecu kuvajte 30 sekundi u ključaloj vodi, a zatim je prebacite u pleh. Pospite solju, susamom ili kimom, pa pecite još petnaestak minuta, ili dok ne porumene.