Ono što je sjajno u vezi sa kalcone pogačicama je to što možete da ih napunite čime god želite – mlevenim mesom, šunkom, spanaćem, sirom, pečurkama... Dakle, izaberite svoj ukus i uživajte!
Sastojci:
Za testo:
500 grama brašna
250 mililitara mleka
10 grama kvasca
Jedan prašak za pecivo
Jedno jaje
25 mililitara ulja
Za nadev:
Kečap
200 grama šunke
100 grama kačkavalja
Pavlaka
Priprema:
Zagrejte mleko tako da bude tek mlako, pa u to rastopite kvasac. U veću posudu stavite brašno, pa dodajte rastopljeni kvasac, prašak za pecivo, jaje i ulje. Zamesite testo dok ne bude glatko, pa ostavite oko 15-20 minuta da nadođe.
Zatim testo podelite na osam loptica i razvijte ih, ali ne previše tanko – neka budu otprilike debljine vašeg malog prsta.
Kada ste razvili loptice, na polovinu svakog kruga namažite kečap, stavite malo iseckane šunke, narendajte kaškavalj i stavite malo pavlake. Po želji, možete da dodate i malo origana. Sada testo presavijte na pola, odnosno tu polovinu na kojoj ne nadev preklopite "čistom" stranom testa, pa ivice pritisnite viljuškom, kako bi se bolje spojilo, a nadev ostao unutra.
Kalcone premažite jajetom i pospite susamom, pa pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko želite malo "jaču" varijantu, možete da ih pečete oko 10 minuta, zatim da ih odozgo premažete kečapom i narendate još malo kačkavalja, pa da ih pečete još oko 10 minuta.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti