Spremite ovaj lagani kolač i oduševite goste.

Sastojci:

Šolja i po brašna

Dve kašičice sode bikarbone

Pola kašičice soli

Šolja punomasnog jogurta

Šolja i 1/3 šećera, odvojeno

Tri veća jaja

Dve kašičice rendane kore limuna (dva limuna)

Pola kašičice ekstrakta vanile

Pola šolje ulja

1/3 šolje isceđenog soka limuna

Za glazuru:

Šolja šećera u prahu

Dve kašike isceđenog soka limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, podmažite pleh i pospite ga brašnom.

U posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi, pomešajte jogurt, šolju šećera, jaja, limunovu koru i ekstrakt vanile. Polako suve sastojke dodajte u ovu posudu. Mešajte i postepeno sipajte ulje, pa opet izmešajte da se sve dobro sjedini.

Nalijte smesu u pleh i pecite oko 50 minuta.

U međuvremenu, pomešajte 1/3 šolje limunovog soka i preostalih 1/3 šolje šećera u manji tiganj i kratko prokuvajte na slabijoj vatri, dok tekstura smese ne bude glatka. Ostavite sa strane.

Kada je kolač pečen, pustite da se ohladi oko 10 minuta, a zatim ga, dok je još uvek topao, prelijte mešavinom šećera i limuna. Ostavite da kolač upije preliv i da se ohladi.

Nakon toga, napravite glazuru od šećera u prahu i limunovog sok i nalijte preko kolača.