Predstavljamo vam recept za posni čokoladni kolač, koji možete pripremiti danima kada smete da iskoristite i ulje za pripremu hrane.

Sastojci:

500 grama brašna

Dve kašičice sode bikarbone

Šest kašika kakao praha

Kašičica soli

250 grama šećera

Tri kašičice sirćeta

180 mililitara biljnog ulja

400 mililitara hladne vode

Dve kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pleh srednje veličine obložite papirom za pečenje.

Prosejte brašno, kakao, sodu i so u većoj posudi i dobro izmešajte. U drugoj posudi, pomešajte šećer, sirće, vanilu, ulje i postepeno dodajte 400 mililitara vode. Toj mešavini dodajte suve sastojke i mešajte dok se sve ne sjedini.

Dobijeno testo sipajte u obloženi pleh, poravnajte po potrebi i pecite oko 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva.

Ovaj kolač servira se posut prah šećerom, ali imate brojne mogućnosti da ga prilagodite svom ukusu - kolaču možete dodati višnje, suvo voće ili orašaste plodove, ili ako želite premažite ga sa malo džema pre služenja.

Kako vi pripremate posne kolače? Recite nam u komentarima!