Gaspaćo čorba se priprema prilično jednostavno, a jede se hladna.

Sastojci:

Četiri paradajza srednje veličine

Tri parčeta hleba (dva umočena u vodu)

Jedan krastavac srednje veličine

Pola crvene paprike

Četvrtina crvenog luka

Dve kašičice bosiljka

Dva čena belog luka

Sok isceđenog jednog limuna

Čaša vode

Dve kašike vinskog sirćeta

Malo soli

Malo bibera

Dve kašike maslinovog ulja

Priprema:

Najpre oljuštite paradajz – ukoliko se teško ljušti, stavite ga u ključalu vodu na pola minuta, a odmah zatim u hladnu, sačekajte da se ohladi i lako ćete ga oljuštiti. Iseckajte ga kockice.

U blender stavite paradajz, dva parčeta hleba koja ste nakvasili vodom, krastavac, papriku, crveni i beli luk, bosiljak, limunov sok, sirće, so i biber. Kada izblendirate, dodajte maslinovo ulje, a zatim sipajte vodu, dok čorba ne dobije željenu gustinu.

Čorbu prespite u posudu i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta ili preko noći.

Pre nego što je poslužite, parče hleba isecite na kockice i zapecite u rerni. Kada sipate čorbu u tanjir, odozgo pospite nekoliko kockica pečenog hleba, a po želji dodajte i još svežeg bosiljka.

Koja je vaša omiljena čorba? Pišite nam u komentarima!