Evo kako da napravite ukusne kroasane - vazdušaste unutra, a krckave spolja. Trebaće vam dosta vremena, ali sjajan ukus kroasana će vas naterati da zaboravite na utrošeno vreme.
Sastojci:
Za testo:
Jedno jaje
Jedna veća šolja vode
25 grama šećera
Oko 350 grama brašna
Kašičica i po suvog kvasca
Oko 15 grama putera, istopljenog
Pola kašičice soli
Za premazivanje:
210 grama putera (hladnog)
Pola kašičice soli
30 grama brašna
Priprema:
Stavite jaje i vodu u veću posudu. Dodajte pola kašike šećera, polovinu brašna i kvasac. Dobro sve izmešajte i ostavite sa strane.
Za premazivanje: Isecite hladan puter na kocke, pomešaje sa solju i brašnom i mutite mikserom na najmanjoj brzini, dok ne bude glatko, bez grumuljica. Namažite ovu smesu na komad samolepljive folije, zavijte i ostavite u frižideru pola sata.
U međuvremenu, dovršite testo. Dodajte mu rastopljeni puter, dodajte ostatak šećera, brašna i so. Mešajte dok se ne sjedini, a onda mesite testo oko pet minuta. Ako je lepljivo, polako dodajte još po kašiku brašna. Kada je testo glatko i elastično, stavite ga na komad folije i zamotajte zajedno sa folijom kao da savijate rolat, pa ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta.
Zatim izvadite testo iz frižidera, odmotajte ga, pa na sredinu stavite ohlađenu smesu za premazivanje. Prstima prikupite ka sredini ivice testa, tako da ih spojite, okrenite testo na drugu stranu, pa razvucite oklagijom u pravougaoni oblik. Zatim ga presavijte, pa ponovo razvucite oklagijom u praougaoni oblik. Zamotajte ga u foliju na isti način kao ranije i vratite u frižider na još 30 minuta.
Razvucite testo, isecite ga na trouglove i savijajte uobičajeno, kao i sve druge kiflice. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite da stoje u frižideru još pola sata. Kada ih izvadite iz frižidera, ostavite na sobnoj temperaturi da narastu, oko sat do sat i po.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni. Svaki kroasan premažite mešavinom jaja pomešanog sa kašikom vode. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 10 do 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Ostavite da se malo ohlade i uživajte u mekanim kroasanima.
Kako vi pravite kroasane? Pišite nam u komentarima!
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama