Kolači sa šargarepom nisu naročito popularni u Srbiji, ali kada jednom probate ovaj kolač, spremaćete ga iznova.

Sastojci:

Četvrtina šolje ulja plus malo za podmazivanje

Kašičica sode bikarbone

Četvrtina kašičice soli

Pola šolje belog šećera

Trećina šolje jogurta

Šećer u prahu (za posipanje)

Šolja brašna

Kašičica cimeta

Dva veća jaja

Trećina šolje smeđeg šećera

Dve šargarepe srednje veličine (narendati)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh podmažite uljem, stavite papir za pečenje, odozgo opet premažite uljem i pospite malo brašna.

U posudu srednje veličine pomešajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i so, pa odložite sa strane. U manjoj posudi umutite jaja, beli i smeđi šećer, jogurt i ulje, dok smesa ne postane glatka. Zatim ovu smesu sjedinite sa suvim sastojcima, dodajte i šargarepu, pa izmešajte.

Nalijte smesu u pleh i pecite oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se kolač ohladi oko 15 minuta, pa ga izvadite iz pleha, a kada se potpuno ohladi odozgo pospite šećer u prahu.

Imate li i vi neki dobar recept za kolače? Pišite nam u komentarima!