Trešnje su "stigle" u prodavnice, a evo sjajnog recepta ako želite da ih "iskoristite" za pitu.

Sastojci:

320 grama brašna

220 grama putera

Četvrtina kašičice soli

Kašika šećera

Četiri kašike vode

Pola kilograma trešanja

100 grama šećera plus još malo za posipanje

Dve kašike gustina

Kašičica cimeta

Priprema:

U posudu stavite brašno i hladan puter iseckan na listiće, pa te sastojke kratko umutite. Dobijena smesa će imati mrvice. Zatim dodajte so i šećer, pa opet umutite. Dodajte hladnu vodu, umutite, pa zatim testo na stolu oblikujte u loptu.

Testo podelite na dva dela, tako da jedan bude otprilike veličine 2/3. Oba dela testa zamotajte u samolepljivu foliju i ostavite sat vremena da stoji u frižideru.

U međuvremenu, operite trešnje i očistite ih, a one koje su baš velike presecite na pola. Stavite ih u šerpu, dodajte kašiku vode i kuvajte ih na vatri srednje jačine pet do deset minuta.

Pomešajte gustin i šećer, pa to dodajte u šerpu sa trešnjama i mešajte kratko na tihoj vatri da se sve zgusne. Kada sklonite sa vatre dodajte kašičicu cimeta i ostavite da se ohladi.

Rernu zagrejte na 175 stepeni, a zatim veći komad testa razvijte i njime obložite dno i strane pleha. Testo izbockajte viljuškom, pa razvucite i manji deo testa i isecite ga na trake oko dva centimetra širine.

U pleh obložen testom nalijte nadev od trešanja, pa nekoliko traka poređajte paralelno odozgo. Zatim svaku drugu traku podižite, pa preko ostalih ređajte po jednu traku poprečno, kako biste dobili isprepletane trake.

Spremnu pitu pospite šećerom i pecite je oko 45 minuta. Ostavite da se malo ohladi pre služenja.

Imate li i vi neki dobar recept za pitu? Pišite nam u komentarima!