Isprobajte ovaj jednostavan recept za princes-krofne, vratiće vas u detinjstvo.

Sastojci:

Za krofne

210 grama brašna

200 grama masti

200 mililitara vode

7 jaja

Za krem

75 grama brašna

500 mililitara mleka

4 žumanceta

200 grama šećera

Kora polovine limuna, fino narendana

Šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Vodu i mast stavite da proključaju na šporetu. Sklonite sa ringle, dodajte brašno i dobro izmešajte viljuškom.

Cela jaja dobro umutite mikserom, pa sipajte u smesu sa brašnom, i mešajte brzo sve vreme, prvo viljuškom, a onda kašikom.

Smesa će se brzo zgušnjavati, ali tako treba da ide.

U pleh u koji ste stavili papri za pečenje, ređajte male kuglice testa, veličine manjeg oraha, ali vodite računa da ostavite mnogo prostora između kuglica jer će dosta narasti u rerni.

Pecite dok ne porumene, a onda ih ostavite da se ohlade.

Stavite mleko da provri. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte brašno i sve dobro umutite mikserom, da se lepo sjedini, bez grudvica.

Umućena žumanca sipajte u ključalo mleko, i brzo mešajte varjačom, da dobijete penast krem. Krem nastavite da kuvate, mešajući sve vreme, dok se ne zgusne. Dodajte narendanu koricu polovine limuna, izmešajte i ostavite da se prohladi.

Krofnice presecite na polovinu, filujte kremom, pa spajajte polovine i pospite šećerom u prahu.

Ako želite, možete u krem dodati i seckane jagode, maline i borovnice.

Imate li vi neki dobar starinski recept za kolače? Pišite nam!