Sprema se jednostavno, a jedino što će vam oduzeti vreme je to što testo treba da odstoji u frižideru.

Sastojci:

Dve šolje brašna plus malo za posipanje

2 ¼ kašičice soli

170 grama putera (hladan, iseći ne listiće)

Kašika jabukovog sirćeta

Dva čena belog luka

Oko 500 grama paradajza, iseći na kolutove

110 grama tvrdog sira, narendati

Jedno jaje

Malo morske soli

Malo mlevenog bibera

Pola limuna

Kašika sitno isečenog vlašca

Priprema:

Dve šolje brašna pomešajte sa 1¼ kašičicom soli, pa dodajte hladan puter isečen na listiće i mešajte. Dodajte sirće i ¼ šolje hladne vode. Dobro izmešajte, pa dodajte po kašiku vode, sve dok testo ne bude lepo sjedinjeno.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, kratko ga mesite, zatim uvijte u samolepljivu foliju i ostavite da stoji u frižideru oko dva sata.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U posudu stavite paradajz isečen na kolutove, beli luk i kašičicu soli. Ostavite da odstoji oko pet minuta, da bi paradajz otpustio malo tečnosti. Zatim ocedite paradajz i prebacite na ubrus.

Izvadite testo na pobrašnjenu površinu, razvucite ga u krug, pa prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Narendajte sir odozgo, ali ostavite oko tri centimetra ivice. Poređajte paradajz i beli luk preko, a zatim preklopite ivice testa ka sredini. Premažite testo umućenim jajetom, paradajz poprskajte morskom solju i biberom. Ostavite da se ohladi u frižideru desetak minuta.

Pecite galetu oko 55 minuta ili dok se ne stvori zlatno-braon korica. Ostavite kratko da se ohladi, odozgo narendajte limunovu koru i pospite sitno iseckan vlašac.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!